Inn bak egne kulisser

På mange måter kan det være vanskeligere å tenke uavhengig og kritisk, å gå mot strømmen i dagens demokratiske Norge enn det var i Polen før 1989.

februar 2007

Da jeg i sommer ble plukket ut til å være kritisk-undersøkende mediejournalist i norske Le Monde diplomatique, opplevde jeg det som et dobbelt privilegium. Jeg fikk en unik sjanse til å nærme meg kjernen av mitt eget yrke som journalist, og granske forholdet mellom sannhet og løgn – som har opptatt meg personlig siden ungdomsårene. Det var hovedmotivasjonen bak yrkesvalget for snart 27 år siden.

Jeg er født i Polen. Erfaringene fra Øst-Europa – fra livet underlagt kommunistisk sensur og undertrykkelse av den frie tanke og det frie uttrykk – har vært viktige i jobben som norsk journalist. Jeg husker en polsk redaktørvenn forhandle med Sensuren på telefon: «Ja vel. Så får vi fjerne det. Men kanskje De kan la oss beholde den andre setningen?» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal