Permanent unntakstilstand

I dagens marked finner vi en lang rekke produkter som er blottet for sitt ondartede element: kaffe uten koffein, krem uten fett, øl uten alkohol? Hva med virtuell sex som sex uten sex, Colin Powell-doktrinen om krig uten ofre (på vår side, naturligvis) som krig uten krig. Eller vår tids nye forståelse av politikk som kunsten å utøve ekspertforvaltning som politikk uten politikk. Friedrich Nietzsche fornemmet at den vestlige sivilisasjonen var i ferd med å bevege seg i retning av «Det siste menneske» ? et apatisk vesen blottet for lidenskap og engasjement. Vi i Vesten er omsluttet av våre små daglige gleder, mens radikale muslimer er villige til å sette alt på spill i sin nihilistiske kamp, inntil det selvutslettende. Motsatt er Vestens liberale krigere så oppsatt på å bekjempe anti-demokratisk fundamentalisme, at de ender med å avvise friheten og demokratiet selv. Filmen Menneskenes barn går direkte inn i dette temaet.

I dagens marked finner vi en lang rekke produkter som er blottet for sitt ondartede element: kaffe uten koffein, krem uten fett, øl uten alkohol? Hva med virtuell sex som sex uten sex, Colin Powell-doktrinen om krig uten ofre (på vår side, naturligvis) som krig uten krig. Eller vår tids nye forståelse av politikk som kunsten å utøve ekspertforvaltning som politikk uten politikk. Friedrich Nietzsche fornemmet at den vestlige sivilisasjonen var i ferd med å bevege seg i retning av «Det siste menneske» ? et apatisk vesen blottet for lidenskap og engasjement. Vi i Vesten er omsluttet av våre små daglige gleder, mens radikale muslimer er villige til å sette alt på spill i sin nihilistiske kamp, inntil det selvutslettende. Motsatt er Vestens liberale krigere så oppsatt på å bekjempe anti-demokratisk fundamentalisme, at de ender med å avvise friheten og demokratiet selv. Filmen Menneskenes barn går direkte inn i dette temaet.

<emb192|left>
I Hollywood-produksjoner benyttes rike historiske baktepper utelukkende som påskudd for å formidle det filmen «egentlig handler om» – heltens eller parets dannelsesreise. I Warren Beattys film Reds fra fra 1981 fungerer Oktoberrevolusjonen som bakteppe for hvordan hovedpersonene forsoner seg med hverandre i en lidenskapelig sexscene. I Deep Impact fra 1998 er den gigantiske bølgen som oversvømmer hele USAs østkyst bare et bakgrunnsmotiv for en datters incestuøse gjenforening med sin far. I War of the Worlds fra 2005 er romvesenenes invasjon kun en bakgrunn som gir Tom Cruise anledning til å befeste sin farsrolle på ny… Dette er ikke tilfelle i Alfonso Cuaróns Menneskenes barn, der bakgrunnen aldri slipper taket.

(…)

Default thumbnail
Forrige sak

Anarkist og feminist

Default thumbnail
Neste sak

En moralsk umulig situasjon

Andre saker om Kommentar

Avtalen i Samara

Koronaepidemien tvinger brutalt på oss erkjennelsen av at den klassiske definisjonen av samfunnet – som menneskene

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.