Kommentar

Permanent unntakstilstand

I dagens marked finner vi en lang rekke produkter som er blottet for sitt ondartede element: kaffe uten koffein, krem uten fett, øl uten alkohol? Hva med virtuell sex som sex uten sex, Colin Powell-doktrinen om krig uten ofre (på vår side, naturligvis) som krig uten krig. Eller vår tids nye forståelse av politikk som kunsten å utøve ekspertforvaltning som politikk uten politikk. Friedrich Nietzsche fornemmet at den vestlige sivilisasjonen var i ferd med å bevege seg i retning av «Det siste menneske» ? et apatisk vesen blottet for lidenskap og engasjement. Vi i Vesten er omsluttet av våre små daglige gleder, mens radikale muslimer er villige til å sette alt på spill i sin nihilistiske kamp, inntil det selvutslettende. Motsatt er Vestens liberale krigere så oppsatt på å bekjempe anti-demokratisk fundamentalisme, at de ender med å avvise friheten og demokratiet selv. Filmen Menneskenes barn går direkte inn i dette temaet.

Posted on

<emb192|left>
I Hollywood-produksjoner benyttes rike historiske baktepper utelukkende som påskudd for å formidle det filmen «egentlig handler om» – heltens eller parets dannelsesreise. I Warren Beattys film Reds fra fra 1981 fungerer Oktoberrevolusjonen som bakteppe for hvordan hovedpersonene forsoner seg med hverandre i en lidenskapelig sexscene. I Deep Impact fra 1998 er den gigantiske bølgen som oversvømmer hele USAs østkyst bare et bakgrunnsmotiv for en datters incestuøse gjenforening med sin far. I War of the Worlds fra 2005 er romvesenenes invasjon kun en bakgrunn som gir Tom Cruise anledning til å befeste sin farsrolle på ny… Dette er ikke tilfelle i Alfonso Cuaróns Menneskenes barn, der bakgrunnen aldri slipper taket.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver