Det nye offentlige rommet

Det tradisjonelle skillet mellom det offentlige og det private ser ut til å være utdatert. I dag omgjøres offentlige rom til kjøpesentre og gated communities. I privatiserte rom bestemmer innehaveren over tilgjengeligheten og kan stenge ute uteligger og andre befolkningsgrupper. Byen er samtidig et tett rom av data, der det foregår en kontinuerlig utveksling av data gjennom radiobølger, blåtann eller andre trådløse teknologier.

mars 2007

Bruken av de mobile kommunikasjons- og dokumentasjonsmediene har ført til store endringer i det private og offentlige. Det finnes vel ikke noe mer inntrykksfullt bevis på dette enn de vaklende bildene av Saddam Husseins henrettelse som ble tatt med en mobiltelefon, og som gjennom internett strømmet ut i den globale medieverden.

For noen år siden ville et slikt dokument av en ikke-offentlig henretning neppe blitt til. I en tid der videoopptak per mobiltelefon er mulig, er det imidlertid uunngåelig – i alle fall er det ikke overraskende. Videomobilens innsats, publiseringen av bilder og lyder fra en begivenhet som ikke var ment for offentligheten, vil antakeligvis få vidtrekkende følger for Iraks videre politiske utvikling. Dokumentet vitner om at vi, offentligheten, konfronteres med en medievirkelighet som selv ikke i dødsøyeblikket tillater spørsmålet om retten til privatliv. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal