Antikommunistisk utrensking

Er den nye polske loven rettet mot kommunisme og homoseksualitet grunnlovsstridig, siden den tvinger borgerne til å «bevise at de ikke har gjort det de ikke har gjort»?

april 2007

Lov om «lustrasjon», blir den kalt. Det vil ifølge ordboken si «renselsesrituale». I Polen hvor historie og katolisisme er så sammenflettet, er det nærliggende å knytte betydningen til anger og bot. Loven ble vedtatt i oktober 2006, og trådte i kraft den 15. mars i år. I henhold til den vil 700 000 polakker måtte bekjenne ethvert samarbeid med kommunistene mellom 1945 og 1989. Av alle som har vært ansatt i sentrale stillinger i det offentlige, alle lærere, advokater, rektorer i skolen eller journalister født før 1972, kreves det dermed at de vedstår seg sine forseelser, og fristen er satt til 15. mai.

Alle må fylle ut et skjema og svare på følgende spørsmål: «Har du bevisst og i det skjulte samarbeidet med den forhenværende, kommunistiske sikkerhetstjenesten?» Deretter må de levere den inn til sine overordnede, som skal videresende den til Institutt for nasjonal erindring i Warszawa. Her vil dokumentet bli sjekket mot arkivet, og et sertifikat om «politisk renselse» vil bli utstedt. Dersom det blir påvist at samarbeid har funnet sted, vil journalister som jobber i offentlig sektor automatisk bli sagt opp. Hvis man nekter å svare, eller det blir bevist at man har løyet, risikerer man miste retten til å utøve sin profesjon i ti år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal