Individualisme uten individualitet

Hva skjer når individer ikke lenger er nysgjerrig på annet enn det som angår dem personlig? Eller har mennesket en tvers i gjennom dårlig natur som er spontant overgitt til begjærstilfredsstillelse, til sine egoistiske instinkter? I dag har vi en enorm etterspørsel etter selvrealiseringsteknikker. Men hvem tar ansvar for den sosiale utilfredsheten til individene som ikke er viljesterke nok til «å bli alt det de kan være»?

april 2007

Hvorfor har man de siste tretti årene begynte å tilby barnevogner der barna sitter med ryggen vendt vekk fra foreldrene? Hvorfor framstår «klarhet» som en pseudofrelsende dyd? Hvorfor har stillingen som tidligere entydig ble kalt «personalsjef» blitt omdøpt til «sjef for menneskelige ressurser»? Hvorfor har reality-tv fått en så enorm suksess? Hvorfor har bøker om personlighetsrealisering havnet på toppen av bestselgerlistene?

Alle disse relativt sprikende spørsmålene (og noen til) er utgangspunktet for fire bøker, som knytter dem til en sentral problemstilling: Hva skal vi mene om våre demokratiers aktuelle utvikling, hvordan forstå og påvirke denne? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal