En fri verden av slumbyer

I vår vestlige verden er franskmenn opptatt av hvordan de skal redde sin kulturarv fra vulgær global amerikanisering, engelskmennene fokusert på om de skal delta i et politisk forent Europa, og tyskerne bekymret for den triste stillstanden i sin økonomi. Men veksten av slumbyer de siste tiårene er kanskje den mest avgjørende geopolitiske hendelsen i vår tid. Vi er vitne til rask vekst i en befolkning som står utenfor statlig kontroll. Ligger vårt fremste håp for en virkelig «fri verden» i slumbyenes univers? Filosofen Alain Badiou mener man kan betrakte slummen som en av de få autentiske «begivenhetssteder» i dag. Slumbeboerne er bokstavelig talt en samling av de som er «del av ingen deler», samfunnets «overflødige» element, de som er fratatt statsborgerskapets fordeler, de rotløse og eiendomsløse–de som faktisk ikke har «annet å miste enn sine lenker». Slavoj Zizek påpeker her via sin lesning av Timothy Garton Ashs bok Free World det forbløffende ved hvor mange trekk ved slumbeboerne som passer til den gode gamle marxistiske definisjonen av det proletariske revolusjonære subjekt.

juni 2007

Skjebnen til en gammel slovensk revolusjonær kommunist peker seg ut som en perfekt metafor for stalinismens fordreininger. I 1943, da Italia kapitulerte, ledet han et opprør blant jugoslaviske fanger i en konsentrasjonsleir på øya Rab i Adriaterhavet. Under hans ledelse greide 2000 sultende fanger på egenhånd å avvæpne 2200 italienske soldater. Etter krigen ble han arrestert og satt i fengsel på en liten Goli otok («naken øy») i nærheten, en beryktet kommunistisk konsentrasjonsleir.

Mens han var i fangenskap, ble han i 1953 sammen med andre fanger beordret til å bygge et monument for å feire tiårsjubileet til opprøret på Rab i 1943. Som kommunistenes fange reiste han altså et monument til ære for seg selv, for opprøret han selv ledet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal