Myter og virkelighet

Finkelstein gir en velbegrunnet analyse av Israels kriger.

juli 2007

Den israelske og amerikanske versjonen av konflikten i Midtøsten vil gjerne ha oss til å tro at konflikten har sitt opphav i et irrasjonelt hat fra muslimenes side, rettet mot jødene og Vesten. Denne innfallsvinkelen har avfødt diverse myter: Myten om «landet uten folk til et folk uten land» – som har holdt den etniske utrensningen i 1948 skjult, myten om den dødsfaren som krigen i 1967 angivelig befridde Israel fra, myten om at araberne alene var skyld i krigen i 1973, at Israels krigshandlinger alltid er «motangrep», og til sist, etter Oslo-avtalen, den oppmerksomheten man har viet «fredsprosessen» og de «sjenerøse tilbudene» Israel har gitt Palestinerne.

Norman Finkelsteins bok Image and reality of the Israel-Palestine conflict (1995) stikker hull på alle disse mytene. Finkelstein begynner med det som var temaet for doktorgraden hans. I denne la han fram motbevis mot et verk av Joan Peters, som alluderte til den såkalte myten om «ørkenen» hvor de første bosetterne hadde slått seg ned. Selv om ingen har kunnet forsvare Peters på en seriøs måte, har han blitt hyllet av en betraktelig andel av den amerikanske intelligentsiaen, noe som utvilsomt har bidratt til å gjøre Finkelsteins karriere vanskeligere: I en alder av over femti år, må han fortsatt ta til takke med midlertidige kontrakter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal