/

Det indiske opprøret

16. september 1857 publiserte Karl Marx denne artikkelen om sepoy-opprøret i India i New York Daily Tribune.

Grusomheten de opprørske sepoyene har utført i India, er utvilsomt redselsfulle, avskyelige og uutsigelige – de er slik man bare forventer å se i opprørskriger, i kriger mellom folkegrupper, raser og framfor alt mellom religioner. De er kort fortalt handlinger det respektable England pleide å applaudere når de ble begått av vendéerne mot «de blå», av de spanske geriljaene mot de vantro franskmennene, av serberne mot sine tyske og ungarske naboer, av kroatene mot opprørerne i Wien, av Cavaignacs Garde mobile eller av Bonapartes desembrister mot det proletariske Frankrikes sønner og døtre. Uansett hvor skjendig sepoyenes oppførsel er, så gjenspeiler den likevel bare i konsentrert form Englands egen framferd i India, ikke bare i den perioden da landets imperium i Østen ble grunnlagt, men også i løpet av de siste ti årene med veletablerte styre. For å beskrive dette regimet, er det nok å si at tortur har vært en organisk del av dets økonomiske politikk. Det finnes noe i menneskehetens historie som heter gjengjeldelse. Og en av den historiske gjengjeldelsens regler at dens våpen ikke smis av den undertrykte, men av undertrykkeren selv.

Det første slaget mot det franske monarkiet kom fra aristokratiet, ikke fra bøndene. Det indiske opprører begynner ikke med de indiske bøndene, som har blitt torturert, vanæret og kledd nakne av engelskmennene, men med sepoyene, som de har kledd opp, ernært, kjælt med, fetet opp og ødelagt. For å finne paralleller til sepoyenes grusomheter trenger vi ikke, som enkelte Londonaviser hevder, å gå tilbake til middelalderen. Vi trenger ikke en gang å se utover Englands samtidshistorie. Vi behøver bare å studere den første kinesiske krig [Den første opiumskrigen, 1839-1842], en hendelse som så å si fant sted i går. Der begikk de engelske soldater grusomheter for moro skyld. Iveren dere skyldtes verken religiøs fanatisme eller hat mot en hovmodig rase av erobrere, ei heller den ukuelige motstand til en heltmodig fiende. Voldtekt av kvinner, spidding av barn og brenning av hele landsbyer, var den gang kun vilter moro, som ikke ble nedtegnet av mandarinene, men av de britiske offiserene selv. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

NED – CIAs diskrete arvtaker

Neste sak

Vitalisme versus viktoriansk stillstand

Mer Historie

Galskapen i kjøttet

Covid-19 har igjen skapt bevissthet om hvordan patogener kan smitte fra dyr til mennesker. Forrige gang

Natta vi tapte

I hundrevis, sannsynligvis tusenvis, av år sov de fleste mennesker i to bolker med et våkent

0 kr 0