En krigserklæring mot Imperiet

John Pilgers «War on Democracy» er et langt anklageskrift mod et imperialistisk USA. Et USA som omstyrter demokratisk valgte præsidenter, fordi de ikke passer ind i den dagsorden, imperiet ligger for dagen. Filmen er som en kanonkugle i maven på sin beskuer – brutal, vedkommende og befriende politisk ukorrekt i sin subjektivitet og valg af sympati. Men i det lange løb irriterer manglen på såvel nuance som analytisk dybde.

august 2007

Dette er fortællingen om det onde USA. Det onde som viste sit ansigt i Guatemala i 1954, hvor den moderate Jacabo Arbenz blev omstyrtet af en militærjunta. Det onde i Chile, 1973, hvor den demokratisk valgte præsident Salvador Allende blev kuppet og erstattet af diktatoren Augusto Pinochet med efterfølgende henrettelser af oppositionen og et land udsat for et økonomisk eksperiment udtænkt af Chicago-økonomen Milton Friedman, hvilket kun gav rigdom til de få og miserabilitet for de mange. Og det onde igen nu i Venezuela, hvor præsident Hugo Chavez trods 11 valgsejre på et dekade måtte se sig kuppet og bortført.

Dokumentaristen og den prisvindende journalist John Pilger opruller i «War on democracy»1 Latinamerikas historie efter anden verdenskrig. En historie med et altoverskyggende tema, nemlig USA’s medvirken eller direkte deltagelse i de ovennævnte – og endog flere – militære og diktatoriske omstyrtninger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal