Islamsk demokrati?

Vesten er bekymret for det marokkanske valget i september. Islamistiske partiet PJD (Partiet for rettferdighet og utvikling) ligger an til å bli valgets overraskelse.

august 2007

«USA oppmuntrer islamistene her, de inviterer dem overalt, og det irriterer oss litt,» klaget en regjeringskilde som uttalte seg om en fortsatt misnøye blant høyerestående embetsfolk. «Marokko både utfordrer og tilfredsstiller dem. De er fornøyde med moderniseringen, men det faktum at demokratiet allerede er etablert rokker ved deres [Samuel] Huntington-inspirerte teorier om en arabisk-muslimsk nasjon med sår trang til demokratisering. Det er ikke våre framskritt de vil se.»

Denne misnøyen har blitt styrket av en vidstrakt spekulasjon i løpet av det siste året over hvorvidt islamistene står foran en knusende valgseier ved Marokkos parlamentsvalg 7. september i år. Vil disse spådommene bli virkelige? Spør hvem som helst i Casablancas eller Rabats gater, eller reisende i en av de mange fellesdrosjene om de skal stemme ved valget, og du vil bli møtt med latter. Hvorpå de stolt sier: «Jeg stemmer aldri! Hva er vitsen? De politiske partiene er like alle sammen. Samme gamle lureri. Samme valgprogram. Hele greia er fikset uansett.» Men så er det noen som sier: «PJD er bedre enn de andre.» PJD er Partiet for rettferdighet og utvikling, Marokkos tredje største parti, som er islamistisk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal