Republikansk fascisme?

«Kampen mot terror» har ført til alvorlige svekkelser av rettsvernet i USA og Vesten. Nye antiterrorlover etter 11. september gir dommere og politiske leder stadig større fullmakter. Er vi på vei mot en ny McCarthy-tid der de mektiges politikk får fritt spillerom i rettssalene? Line Halvorsens kritikerroste USA mot Al-Arian rettet søkelys mot politiseringen av den dømmende makt. Le Monde diplomatique har møtt Al-Arians advokat Petter Erlinder. I dette intervjuet advarer han mot fascistoide tendenser i de vestlige rettsstatene.

USA mot Al-Arian (2007) viser hvordan den amerikansk-palestinske professoren og aktivisten Sami Amin Al-Arian har blitt offer for kafka-aktig rettsprosesser, iscenesatt av amerikanske myndigheter angivelig for bekjempe terror. En av de som hjelper Al-Arian å slå tilbake er Peter Erlinder, professor ved William Mitchell College of Law og er koordinator for Al-Arians forsvarsadvokater. Foruten engasjementet for Al-Arian, er Erlinder dessuten leder for Forsvarsadvokatenes forening ved FNs internasjonale krigsforbrytertribunal for Rwanda. I denne sammenhengen er han også for tiden rådgiver for Beate Arnestads planlagte dokumentar om folkemordet i Rwanda. Tidligere har Erlinder vært leder for National Laywers Guild (NLG), en advokatforening som forsvarer borgerrettigheter. Under McCarthy-tiden ble NLG, som den eneste advokatforeningen, stemplet som «undergravende» fordi flere av dens medlemmer forsvarte personer anklaget for å sympatisere med Sovjetunionen. Erlinder har også sammen med Al-Arian arbeidet mot Clintons lover, som etter Oklahoma-bombingene i 1995 gjorde det lovlig å bruke hemmelige bevis. Han er også en sterk kritiker av The Patriot Act. Hvilke mulig samfunnsutvikling ser han for seg ut fra rettssaken mot Al-Arian?

  (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

På sommerferie i fremmed hjemland

Neste sak

Hvor har det blitt av fredsbevegelsen?

Mer Dokumentar

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er mye å lære av. Dokumentaren Stockton On My Mind prioriterer byens
unge ordfører og hans nærmeste.

Han som slapp unna og hun som skrev om ham

I’ll Be Gone in the Dark gir et myldrende bilde av kriminaljournalisten og -forfatteren Michelle McNamara og drapsmannen hun forsket på. De seks episodene hadde sikkert tålt en siste runde i klipperommet, men lykkes langt på vei med å sirkle inn begge uten å tape oversikten.

Beretning om varslede ulykker

Korrupsjonen som avdekkes i kjølvannet av en brann på en nattklubb er hinsides det meste som er å se i fiksjonsfilmer om det samme. Alexander Nanaus dokumentar følger en avisredaksjons møysommelige arbeid med en sak som vokser til en spennende filmfortelling, på godt og vondt.

0 kr 0