Anarkistisk ateisme

Religionen er et mektig redskap for all verdens maktlystne menn, skriver den franske filosofen Michel Onfray i Vi trenger ikke Gud. I denne ateistiske bestselgeren som er oversatt til 15 språk, hevder han at jødedommen, kristendommen og islam er gjennomsyret av misogyni, forakt for kroppen og hat mot alt levende. Imot religionen setter Onfray en «ateistisk ateisme», frigjort fra enhver kristen moral og metafysikk, og en sosialistisk anarkisme.

oktober 2007

«Hvis Gud virkelig var død ville vi hatt sett lysende resultater,» skriver den franske filosofen Michel Onfray i Vi trenger ikke Gud – en håndbok i ateologi. «Guds død var et korttriks som lå i selve det 20. århundrets hang til å se døden overalt.» Guds død viser seg å være sterkt overdrevet. Religionen i alle dens former og skikkelser har blitt stadig mer utbredt etter Sovjetunionens fall. Den påvirker internasjonal så vel som nasjonal politikk, selv i selverklærte sekulære samfunn. «Min ateisme settes ut i live idet privat tro blir en offentlig sak, og idet en personlig mental sykdom blir grunnlaget for hvordan man regulerer verden for alle,» sier Onfray i sitt frontalangrep på de semittiske religionene (jødedom, kristendom og islam). Boken har solgt over 200 000 i Frankrike, og nå foreligger den på norsk. Her skriver Onfray seg inn i en klassisk ateistisk tradisjon: Religionen er flykt fra verden og frykt for døden. Og den er et mektig redskap for all verdens maktlystne menn fra Paulus, keiser Konstantin, de islamske kalifene til dagens tilhengere av «sivilisasjonskonflikten» mellom islamsk og kristen kultur. Norske Le Monde diplomatique møtte Onfray i forbindelse med norgeslanseringen av boken.

Utgangspunktet for Onfrays filosofi er den vestlige kulturens forhold til kroppslighet og nytelse. Disse temaene knytter han til en alternativ filosofihistorie, en «mot-filosofihistorie»: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal