Michael Winterbottom: Kunstner og samfunnsborger

I mars i år tilsto Khalid Sheikh Mohammed (i et lukket militært avhør på Guantánamo) å ha halshugget Daniel Pearl. Filmen A Mighty Heart, regissert av Michael Winterbottom, er basert på enken Mariane Pearls fortelling om mannens skjebne. Winterbottom har en åpenbart journalistisk teft for tematikk og formidler Pearl-tragedien som en nøktern og kompetent thriller. Winterbottom har en lang rekke filmer av politisk karakter bak seg. Han er en regissør som påkaller respekt og sympati, om ikke alltid nesegrus beundring. Vi ser nærmere på regissøren – og den nye filmen.

oktober 2007

Hva man enn måtte mene om demagogen Michael Moore, bør han takkes for at hans gjennomslag har utvidet markedet for både polemisk/essayistisk dokumentarfilm og fiksjonsfilm med utgangspunkt i reelle, dramatiske hendelser i vår nære historie, gjerne med eksplisitt ideologisk/politisk vinkling.

En kjapp panorering over de siste ti års kinorepertoar, og synsfeltet fylles av titler som bl.a: David O. Russells 3 Konger (1999) som utspilles under Kuwait-krigen; Ridley Scotts Black Hawk Down (2001) om amerikanske soldaters katastrofale oppdrag i Somalia i 1993; Terry Georges Hotel Rwanda (2004) om en hotelldirektør som gir Tutsi-flyktninger ly mot Hutu-militsen på begynnelsen av 90-tallet. Av ferskere eksempler har vi Kevin Macdonalds portrett av diktatoren Idi Amin i The Last King of Scotland (2004); eller Paul Greengrass' United 93 (2006) om det fjerde flyet som ble kapret høsten 2001, og krasjlandet i en åker i Pennsylvania. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal