Den hemmelige krigen i Somalia

Situasjonen i Somalia er Afrikas verste mener FNs spesialutsending. I juni 2006 utpekte Osama bin Laden Darfur og Somalia som ett av stedene der slaget mot «Den store amerikanske satan» skulle stå. De amerikanske hemmelige tjenestene fryktet «et nytt Afghanistan» og en gjentakelse av den mislykkede operasjonen i 1993, og overlot «det skitne arbeidet» til Etiopia.

november 2007

Våre Mujahedin har kjempet hardnakket mot de etiopiske invasjonsstyrkene og deres somaliske lakeier. […] Til gjengjeld brukte Allahs fiende tungt artilleri. […] De lot markedet brenne ned til grunnen for å ødelegge islamsk eiendom i Somalia.» Dette sier Sheikh Muktar Robo Abu Mansur, leder for den hemmelige bevegelsen Shahab (ungdom), den radikale fløyen av somaliske islamister. I Mogadishu har geriljakrigen fortsatt etter januar 2007, da regimet til Unionen av islamske domstoler (UIC) falt. Regimet kontrollerte størstedelen av de sentrale og sydlige delene av landet. Det enorme markedet Bakara som var kjent for sine boder med våpen og ammunisjon, gikk opp i røyk i begynnelsen av oktober, etter at forsvarsdepartementet ble angrepet av opprørere. Radio Shabelle, en av landets få uavhengige radiostasjoner, ble omringet av hæren og er siden holdt i taushet.

FNs nye spesialutsending, Ahmedou Ould Abdallah fra Mauretania, mener den humanitære situasjonen i Somalia er «kontinentets verste». Ulovlige utvandrere flykter i massevis mot Jemen ved å gjennomføre den risikable kryssingen av Adenbukten. Ti tusen mennesker greide det mellom januar og august 2007 om bord i et hundretalls småbåter, men 500 er døde eller antatt døde. I begynnelsen av september ble det meldt om overfylte båter i drift, flyktninger som var kvalt, slått og sprøytet med syre av grenselosene sine – likene kastet på havet. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger ble noen av dem beskutt etter at de hadde lagt til i Jemen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal