Balkan

De blå sommerfuglenes grav

Hver måned åpnes en ny massegrav i Bosnia. 15 år etter den «etniske rensingen» i Bosnia-Hercegovina hviler ennå halvparten av ofrene i ukjente massegraver et sted i de bosniske skoger og fjell. Men arbeidet er ikke uten konflikter. Etter at Den internasjonale straffedomstolen i Haag tidligere i år stadfestet at Serbia begikk folkemord i Srebrenica, har arbeidet blitt stadig mer politisert. Folkegruppene i det tidligere Jugoslavia har ennå til gode å forsone seg med den nære fortiden, og grusomhetene som ble begått. Vil den nye generasjonen bosniere kunne leve sammen i fred?

Posted on

I fjellene i Srebrenica. Gravemaskinen har støtt på noe. Arkeolog Igor Vaduveskovic planter det oransje flagget, vifter vekk maskinen og begynner å grave for hånd. Kort tid etter finner han det de ventet: et par barnesko, og så en kvinnekjole. Flere oransje flagg plantes. De markerer hvor jorden er ekstra lys på grunn av organisk materiale. Lik. Så dukker de første knoklene fram: en ryggrad og en arm.

«Vi har et funn,» sier Vaduveskovic. Den unge arkeologen fra Beograd er en av få av sitt yrke som har gravd fram ofre for krigforbrytelser i det tidligere Jugoslavia siden 2001. Få arkeologer som orker det tøffe arbeidet for den internasjonale komiteen for savnede personer (ICMP), derfor er de andre i teamet biologer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver