De blå sommerfuglenes grav

Hver måned åpnes en ny massegrav i Bosnia. 15 år etter den «etniske rensingen» i Bosnia-Hercegovina hviler ennå halvparten av ofrene i ukjente massegraver et sted i de bosniske skoger og fjell. Men arbeidet er ikke uten konflikter. Etter at Den internasjonale straffedomstolen i Haag tidligere i år stadfestet at Serbia begikk folkemord i Srebrenica, har arbeidet blitt stadig mer politisert. Folkegruppene i det tidligere Jugoslavia har ennå til gode å forsone seg med den nære fortiden, og grusomhetene som ble begått. Vil den nye generasjonen bosniere kunne leve sammen i fred?

desember 2007

I fjellene i Srebrenica. Gravemaskinen har støtt på noe. Arkeolog Igor Vaduveskovic planter det oransje flagget, vifter vekk maskinen og begynner å grave for hånd. Kort tid etter finner han det de ventet: et par barnesko, og så en kvinnekjole. Flere oransje flagg plantes. De markerer hvor jorden er ekstra lys på grunn av organisk materiale. Lik. Så dukker de første knoklene fram: en ryggrad og en arm.

«Vi har et funn,» sier Vaduveskovic. Den unge arkeologen fra Beograd er en av få av sitt yrke som har gravd fram ofre for krigforbrytelser i det tidligere Jugoslavia siden 2001. Få arkeologer som orker det tøffe arbeidet for den internasjonale komiteen for savnede personer (ICMP), derfor er de andre i teamet biologer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal