De intellektuelle og slavehandelen

Slavehandelen skjøt fart i opplysningstiden og nådde sitt høydepunkt like etter at den franske revolusjonen hadde hevet fanen for frihet, likhet og brorskap. Hva var forbindelsen mellom tanken om Europas kulturelle og intellektuelle overlegenhet og slavehandelen?

«Akk! Våre landsmenn, som er lenket her, slaver for å styrke dette avskyelige skjulested, med hender lagt i jern reiser de dette hovmodets og tyranniets sete. Men tro meg, når de får se sine hevnere vil de selv rive ned dette skrekkelige verk som fremmet deres skam og deres slaveri[ref]«Hélas! Nos citoyens enchaînés en ces lieux,
servent à cimenter cet azyle odieux;
ils dressent d’une main dans les fers avilie
ce siège de l’orgueil et de la tyrannie.
Mais, crois-moi, dans l’instant qu’ils verront leurs vengeurs
eux-mêmes ils détruiront cet effroyable ouvrage,
instrument de leur honte et de leur esclavage.»[/ref]

Slik ber en «amerikaner» fra Peru om at hans folk må bli frigjort fra spanjolenes slaveri i Voltaires Alzire, ou Les Américains («Alzire, eller amerikanerne») fra 1736. I stykket viser Voltaire medynk med skjebnen til slavene i den nye verden, sympati med deres opprør, og han hilser velkommen den endelige forsoningen som bygger på at alle blir frigjort. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Skuddene i Dallas, Chicago og Salamanca

Neste sak

Uro i Cape Towns slumbyer

Mer Historie

Galskapen i kjøttet

Covid-19 har igjen skapt bevissthet om hvordan patogener kan smitte fra dyr til mennesker. Forrige gang

Natta vi tapte

I hundrevis, sannsynligvis tusenvis, av år sov de fleste mennesker i to bolker med et våkent

0 kr 0