Den evige bufferstat

Ukrainas skvis mellom Europa og Russland har blitt ytterligere forsterket av Polens inntreden i Schengen-området ved årsskiftet. Grensene mot vest er stengt, men EU trenger et stabilt Ukraina for å demme opp mot Russland. Er Ukraina dømt til evig status som bufferstat?

juni 2008

Grenseposten ved Tsjegenij, en lørdag morgen. En lang korridor med nettinggjerde under åpen himmel bukter seg mot den polske tollstasjonen. Været er grått og kaldt, og stedet er nesten helt folketomt. For en måned siden var det derimot liv og røre her. Mange innbyggere levde dagliglivet sitt på tvers av ulike grenseoverganger mellom Ukraina og Polen, strategiske steder for svært lukrative handler. Med et enkelt polsk visum, som man kunne få gratis og med lang varighet i nabobyen Lviv, var det lett for ukrainerne å ta seg over til den andre siden for å selge sigaretter og alkohol som de smuglet med seg.

Alt forandret seg da Polen ble en del av Schengen-området 21. desember 2007. For mange ukrainere er grensen nå helt stengt, fordi de ikke har europeisk visum. «Før kunne du krysse grensen tre ganger på en dag,» forteller Maria, en smilende babusjka fra landsbyen Noviskalova, sju kilometer fra, ja nettopp, EU. «Slik kunne man tjene gode penger, og noen fikk til og med bygd seg hus! Men nå er det slutt,» sukker hun. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal