Det militær-poetiske komplekset

Hva er de psykologiske og sosiale forutsetningene for folkemord? Tilfellet med poeten og psykiateren Radovan Karadzic viser oss at århundrer gamle poetiske drømmer er langt mer sentrale enn overflatisk etnisk identitet.

Radovan Karadzic, den bosnisk-serbiske lederen som var ansvarlig for den forferdelige etniske rensningen i krigen etter Jugoslavia gikk i oppløsning, er endelig arrestert. Nå er tiden kommet for å ta et steg tilbake å se på den andre siden av hans personlighet: Psykiaterutdannede Karadzic var ikke bare en skruppelløs politisk og militær leder, men også en dikter. Hans diktning bør ikke avfeies som latterlig – den fortjener en nærlesning, siden den gir en nøkkel til å forstå hvordan etnisk rensning fungerer. Her er de første verselinjene i et dikt uten tittel som lar seg identifisere av dedikasjonen « … For Izlet Sarajlic»:

Omvend dere til min nye tro, folkemengde
Jeg tilbyr dere det ingen har hatt før
Jeg tilbyr dere ubarmhjertighet og vin
Den som ikke har brød vil brødføs av lyset til min sol
Folk, ingenting er forbudt i min tro
Der er elskov og drikking
Og stirring på solen så lenge du vil
Og dette gudehodet forbyr dere ingenting
Åh, adlyd mitt kall brødre, folk, folkemengde
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0