Palestinsk gjenoppbygging

Libanon ønsker å gjenoppbygge den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared, som i fjor ble pulverisert av den libanesiske hæren. Et forsøk på å få kontroll over leirene?

Rundt inngang til 2007 hadde Fatah al-Islam, en ekstremistisk sunnimuslimsk gruppering med tilknytning til al-Qaida, sammensatt av soldater fra hele Midtøsten, begynt å søke tilflukt i Nahr al-Bared, en palestinsk flyktningleiren utenfor Tripoli nord i Libanon. 20. mai 2007, etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker i Tripoli, angrep gruppen en militærforlegning nær flyktningleiren og drepte 27 menn. Libanon svarte med å bombe Nahr al-Bared i tre måneder, leiren ble lagt i grus og alle opprørene ble drept. Da bombingen opphørte i september og røyken la seg var både leiren og dens innbyggere – som fram til da hadde befunnet seg i utkanten av landets politiske landskap – plutselig skjøvet til topps på Libanons sikkerhetspolitiske dagsorden.

Ifølge Fidaa Itani1 har konflikten i Nahr al-Bared gjort det åpenbart at Libanon er sårbar overfor væpnede ekstremistgrupper og at militæret ikke er sterkt nok til å hanskes med denne type trusler. Konflikten blir også sett som bevis på en betydelig Al-Qaida-aktivitet i Libanon, som er en viktig støttespiller til USA i Midtøsten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0