Europas Guantánamo

EU intensiverer stadig sine tiltak for å skremme afrikanere fra å begi seg til Europa. Unionen har nå det blitt opprettet såkalte «forvaringssenter» i «transittland». I Nouadhibou i Mauritania kaller lokalbefolkningen det lokale «senter» Guantánamo.

september 2008

I havnebyen Nouadhibou, 470 kilometer nord for Mauritanias hovedstad, Nouakchott, har innbyggerne med et snev av svart humor gitt bydelene med nakne betongblokker navn etter store utenlandske hovedsteder: Accra, Bagdad, Dubai. Da spanske myndigheter i samråd med den mauritanske regjeringen i 2006 opprettet et forvaringssenter for ulovlige innvandrere fikk det snart tilnavnet Guantánamo.

Bygningene tilhørte tidligere en skole i utkanten av byen mot grensen til Vest-Sahara. Her sitter de innesperret, menneskene som har prøvd å ta seg over til Spania via Kanariøyene, i luftlinje omtrent 800 kilometer lenger nord. Noen ganger får ikke de lange tradisjonelle fiskebåtene engang lagt fra land før de blir tatt av den mauritanske kystvakten, som bistås av den spanske sivilgarden.
«Når skal utkastelsen skje? Vi klarer ikke vente lenger!» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal