Krigen om ressursene i Kivu

Bakenfor konflikten i Øst-Kongo foregår det et geopolitisk spill om regionens gruverikdom.

desember 2008

Oppblussingen av kampene i Nord-Kivu risikerer atter igjen å destabilisere Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) og området rundt de store innsjøene i Sentral-Afrika. Soldatene tilhørende general Laurent Nkundas Nasjonale kongress for forsvar av folket (CNDP) har siden august 2007 vært i en sjeldent voldelig krig mot Kongos væpnede styrker (FARDC): Flere titalls tusen flyktninger, voldtekt brukt som terror, systematiske plyndringer.

Den østlige delen av DR Kongo, som grenser mot Rwanda, Burundi og Uganda, har siden Joseph Mobutus fall i 1997 vært preget av regionale spenninger. Allerede i 1994 søkte flere av de som deltok i folkemordet i Rwanda tilflukt her (i dag er mange av dem organisert i FDLR, De demokratiske styrkene for frigjøringen av Rwanda). Det var også i Kivu «Den lange marsjen» til Laurent-Désiré Kabilas Allianse av demokratiske styrker for frigjøringen av Kongo (AFDL) begynte, loset fram av Rwanda og Uganda og velsignet av USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal