Erkebiskop Marx’ bekymringer

Med sin eksportrettede økonomi er Tyskland hardt rammet av den pågående økonomiske krisen. Samtidig slår en rekke skandaler innover det tyske næringslivet – skatteunndragelser, ekstravagante bonuser, korrupsjon – som har gitt grobunn for en ny og moraliserende Marx.

april 2009

Das Kapital skrevet av en viss Marx toppet de tyske bokhandlernes besteselgerlister på begynnelsen av året. Ikke overraskende, sier du? Marx er redningen for forlagene. Det er bare det at denne Marx ikke heter Karl til fornavn, men Reinhard, erkebiskop av München og tidligere biskop av Trier, Karl Marx’ fødeby. Det viser, skriver han, at Gud har humor.

Vår erkebiskop nøler ikke med å utbytte potensialet i etternavnet. I stedet for et vanlig forord skriver han et brev til sin «kjære Karl Marx» for å fortelle ham at han på noen områder «ikke tok fullstendig feil». Faktisk skrev Reinhard denne boka for at Karl skulle få «hvile i fred». I avslutningen konkluderer han: «Hvis vi ikke fullbyrder oppgaven vår epoke fordrer, vil vi igjen se – det er jeg overbevist om – Karl Marx vende tilbake fra historien. Det må ikke skje.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal