Erkebiskop Marx’ bekymringer

Med sin eksportrettede økonomi er Tyskland hardt rammet av den pågående økonomiske krisen. Samtidig slår en rekke skandaler innover det tyske næringslivet – skatteunndragelser, ekstravagante bonuser, korrupsjon – som har gitt grobunn for en ny og moraliserende Marx.

Das Kapital skrevet av en viss Marx toppet de tyske bokhandlernes besteselgerlister på begynnelsen av året. Ikke overraskende, sier du? Marx er redningen for forlagene. Det er bare det at denne Marx ikke heter Karl til fornavn, men Reinhard, erkebiskop av München og tidligere biskop av Trier, Karl Marx’ fødeby.[ref]Reinhardt Marx Das Kapital Ein plädoyer für den Menschen, Pattloch Verlag, Munich, 2008.[/ref] Det viser, skriver han, at Gud har humor.

Vår erkebiskop nøler ikke med å utbytte potensialet i etternavnet. I stedet for et vanlig forord skriver han et brev til sin «kjære Karl Marx» for å fortelle ham at han på noen områder «ikke tok fullstendig feil». Faktisk skrev Reinhard denne boka for at Karl skulle få «hvile i fred». I avslutningen konkluderer han: «Hvis vi ikke fullbyrder oppgaven vår epoke fordrer, vil vi igjen se – det er jeg overbevist om – Karl Marx vende tilbake fra historien. Det må ikke skje.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Endelig fred i Kashmir?

Default thumbnail
Neste sak

Har Israel tapt legitimitetskrigen?

Andre saker om Tyskland

0 kr 0