Nådestøt mot zambiske gruvearbeidere

På slutten av 1990-tallet lovet IMF og Verdensbanken gjeldssletting for Zambia mot at myndighetene privatiserte gruveindustrien. Et tiår senere har multinasjonale selskaper presset lønningene ned til et minimum, forurenset elvene og stukket av med profitten.

Peter og Irene er 30 år gamle. Begge har ingeniørutdanning fra universitetet i Lusaka og har siden 2006 jobbet i Chingola, en liten by i den zambiske provinsen Copperbelt. Paret er ansatt i Konkola Copper Mine (KCM), det største utvinningsselskapet i dette østafrikanske landet der over halvparten av bruttonasjonalproduktet kommer fra gruveindustrien. KCM står for 70 prosent av kobberproduksjonen i Zambia, og tilbyr helt «riktige» arbeidsbetingelser til disse barna av nyliberalismen: en netto månedslønn på fem millioner kwachas (6150 kroner) og aksjer i selskapet som de kan løse ut i 2010. Peter og Irene har altså høyere stillinger i et land der gjennomsnittlig månedslønn for de 400 000 ansatte i formell sektor er rundt to millioner kwachas (2470 kroner). 68 prosent av Zambias elleve millioner innbyggere lever på under tolv kroner dagen.

Peter og Irene har selvfølgelig vært nødt til å ofre noe. I 2007 måtte Irene, som har ansvar for vedlikehold av kjemiske produkter som brukes til omdanning av kobbermalm, forlate ektemannen og det lille barnet deres for å ta videreutdanning i India, på den andre siden av havet. Hvorfor India? Jo, siden 2004 har det transnasjonale indiske selskapet Vedanta vært hovedaksjonær i KCM. Oppkjøpet er siste ledd i privatiseringsbølgen som startet på slutten av 1990-tallet og førte til at 257 av 290 offentlige zambiske selskaper ble privatisert. Nesten 100 000 arbeidstakere mistet jobben i denne perioden, 40 000 av dem i den nasjonale stoltheten Zambia Consolidated Copper Mine (ZCCM), som ble splittet opp i like mange gruveanlegg som det var private entreprenører. Vedanta sikret seg til slutt den største biten av kaka ved å kjøpe anlegget i Chingola. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal