/

Apartheidsamarbeidet

Apartheidregimet oppsto i Sør-Afrika nesten samtidig som staten Israel ble proklamert. De to landene utviklet raskt et tett samarbeid, der Israel blant annet hjalp Sør-Afrika til å skaffe seg atombomber. Hvordan kunne to så tilsynelatende ulike regimer samarbeide tett i over førti år?

Han ligner på tegningen den berømte karikaturtegneren Zapiro laget i november 2001: I fronten for en kolonne av utkastede jøder, der man kan man gjenkjenne Nobelprisvinner Nadime Gordimer og Zapiro selv. Med et stort smil unnviker han en mur stemplet med «uforbeholden støtte til Israel». «Fang dem, fang dem,» skriker fangevokterne for full hals. Smilet har ikke forandret seg, heller ikke besluttsomheten.

Ronnie Kasrils har viet hele sitt liv til å flytte fjell. Som sønn av jødiske innvandrere fra Baltikum og født i Sør-Afrika i 1938, oppdaget han raskt rasismens sanne ansikt, spesielt etter hendelsene i Sharpeville 21. mars 1960, da politiet skjøt mot ubevæpnede svarte demonstranter og drepte et titalls personer. Massakren som innledet driften mot fullt diktatur, fikk stor internasjonal oppmerksomhet som følge av at brorparten av de afrikanske landene hadde blitt selvstendige samme år. Hvordan kunne Kasrils overse en undertrykkelse som minnet om pogromene i Øst-Europa som foreldrene hadde fortalt om? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0