/

Apartheidsamarbeidet

Apartheidregimet oppsto i Sør-Afrika nesten samtidig som staten Israel ble proklamert. De to landene utviklet raskt et tett samarbeid, der Israel blant annet hjalp Sør-Afrika til å skaffe seg atombomber. Hvordan kunne to så tilsynelatende ulike regimer samarbeide tett i over førti år?

Han ligner på tegningen den berømte karikaturtegneren Zapiro laget i november 2001: I fronten for en kolonne av utkastede jøder, der man kan man gjenkjenne Nobelprisvinner Nadime Gordimer og Zapiro selv. Med et stort smil unnviker han en mur stemplet med «uforbeholden støtte til Israel». «Fang dem, fang dem,» skriker fangevokterne for full hals. Smilet har ikke forandret seg, heller ikke besluttsomheten.

Ronnie Kasrils har viet hele sitt liv til å flytte fjell. Som sønn av jødiske innvandrere fra Baltikum og født i Sør-Afrika i 1938, oppdaget han raskt rasismens sanne ansikt, spesielt etter hendelsene i Sharpeville 21. mars 1960, da politiet skjøt mot ubevæpnede svarte demonstranter og drepte et titalls personer. Massakren som innledet driften mot fullt diktatur, fikk stor internasjonal oppmerksomhet som følge av at brorparten av de afrikanske landene hadde blitt selvstendige samme år. Hvordan kunne Kasrils overse en undertrykkelse som minnet om pogromene i Øst-Europa som foreldrene hadde fortalt om? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

På innsiden av verdens farligste politienhet

Neste sak

Feberen i Kinas utkanter

Mer Israel

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

Unge, progressive og Israel-kritiske

Forholdet mellom amerikanske jøder og Israel har endret seg drastisk de siste førti årene, spesielt i de yngre generasjonene. De mest pro-israelske stemmene i USA er nå kristensionister.

Dokumentaren som måtte stanses

Al-Jazeera gikk undercover for å avdekke metodene til de mektige pro-israelske pressgruppene i USA. Men like før dokumentaren skulle sendes, ble den stanset av geopolitiske årsaker.

Israel hjemsøkes av Nakba

«Returmarsjen» i Gaza markerer at det er 70 år siden Israel ble opprettet og 805 000 palestinere fordrevet. Palestinerne som trosser de israelske kulene er en levende påminnelse om en historisk urett staten Israel forsøker å fortrenge.

Den palestinske ungdommen gir ikke opp

Unge palestinere blir presset fra både Selvstyremyndigheten og en stadig mer brutal okkupasjonsmakt som bevisst rammer de unge. Det har fått dem til å søke nye måter å handle politisk på.

0 kr 0