Hva skjedde med zapatistene?

I 1994 gjorde zapatistene i Chiapas i Mexico opprør for «demokrati, frihet og rettferdighet». Etter mye medieomtale på 90-tallet har det vært stille de siste årene. Hvor står zapatistenes kamp femten år senere?

«Du ankommer nå et zapatistkontrollert territorium. Her befaler folket, og de styrende adlyder.» Det store metallskiltet ved inngangen til opprørsområdene er fortsatt godt synlig, selv om det begynner å bli slitt og rustent. I Oventic i Chiapas har «den faktiske autonomien» holdt stand i 15 år. Og det med enda større besluttsomhet etter at zapatistene på begynnelsen av det 21. århundret gradvis la om til et mer lokalt strategisk fokus etter de bitre erfaringene med marsjen mot Mexico by i 2001. Selv om de hadde støtte fra over en million sympatisører som møtte opp i sentrum av byen, nådde de ikke målet med marsjen, nemlig å få innfridd løftene om en grunnlovsreform som ble gitt i San Andrés-avtalen, inngått mellom zapatistene og regjeringen 16. februar 1996.

Etter 2001 fulgte en periode med tilbaketrekning, noe «zapatisører» i Mexico, Amerika og Europa i første omgang hadde problemer med å forstå. Etter hvert ble tilbaketrekningen tolket som at bevegelsen en gang for alle ga opp å kjempe for endring gjennom politiske institusjoner. Men forsøket på å skape «en annen verden» akkurat der hvor diskriminering og marginalisering fikk tusenvis av maya-bønder til å gjøre væpnet opprør 1. januar 1994, er faktisk helt avgjørende for denne særegne opprørsbevegelsen i dag. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Japan prøver et politisk skifte

Neste sak

Den danske tvilen

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0