Ingen panikk, men?

Etter at Latvia ble med i EU i 2004 har landet oppdaget forbrukets gleder –på kreditt. Da økonomien brøt sammen i begynnelsen av 2009, ble den lille baltiske staten nødt til å be om et lån fra IMF, som har stilt krav som ikke står tilbake for de verste strukturtilpasningsprogrammene. Ikke bare svekkes det sosiale sikkerhetsnettet, men også grunnleggende skolegang står i fare for mange latviske barn.

Uansett hvilken vei vi kjører, er landskapet det samme: kolonihager omgitt av fargerike trebrakker, klemt inn mellom åkrer og brakkland. Etter hvert dukker de første industribyggene opp: enorme verkstedhaller, fabrikkpiper, tanker og smelteovner ispedd et nettverk av jernbanespor som strekker seg i alle retninger.

Det som på avstand ser ut som et industriområde i full aktivitet, viser seg på nært hold å være en gigantisk ansamling forlatte, rustne og delvis ødelagte bygg. Som så ofte i de tidligere Sovjet-republikkene vitner det herjede industrilandskapet om hvor stor aktiviteten var i Sovjettiden. Til slutt dukker den første boligbebyggelsen opp, med brede gater og enorme veikryss som ble anlagt for å gi plass til de store sosialistiske paradene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal