Amerikansk krigseksperiment

I kampen mot Al-Qaida og Taliban satser de amerikanske styrkene på «framtidens våpen», ubemannede droner. USA har allerede 6000 operative droner, men investerer nå fire milliarder dollar i nye droner – med Nord-Pakistan som laboratorium.

Klokka to om morgenen 5. august 2009 ble den avsidesliggende landsbyen Laddah i Sør-Wasiristan (Pakistan) truffet av to Hellfire-missiler, som var skutt ut fra en amerikansk drone. Huset som ble beskutt tilhørte den religiøs lederen Maulana Ikram-ud-Din som støtter Taliban. Blant de tolv som ble drept i angrepet, var den karismatiske lederen for pakistansk Taliban, Baitullah Mehsud.

22. juli 2009 erklærte amerikanske talsmenn at Osama bin Ladens sønn Saad var død, uten at det seinere er blitt bekreftet. 1. januar hadde amerikanske myndigheter glede seg over at Al-Qaidas sjef for utenlandsoperasjoner, Osama Al-Kini, var død. Al-Kini var ettersøkt for å ha deltatt i angrepene på de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Avsporing i Berlin

Neste sak

Apokalypsen på japansk

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0