Aleksander den stores overraskende etterkommere

I grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan er kalasha-folket blitt et symbol i en fiktiv historiefortelling, som de ikke har noe mot å bruke til sin fordel.

For vestlige på reise i Pakistan vil ett høydepunkt være et besøk i den avsidesliggende dalen Chitral i fjellkjeden Hindu Kush på grensen til Afghanistan. Hvis de i dette storslåtte landskapet stopper hos kalasha-folket, vil de føle noe av det samme som Aleksander den store gjorde i byen Nysa  etter den lange erobringen av Persia. Her møtte han et folk som utførte de samme dionysiske ritualene som i hans hjemland.

Det polyteistiske kalasha-folket skiller seg ut fra måteholdet og den (seint ankomne) muslimske troen som omgir dem. De bruker vin i sine religiøse ritualer og pålegger ikke kvinnene å gå med sjal. I Bumburet, en av de tre dalene de bor i, vil besøkende få seg en stor overraskelse: Kalasha-Dur, et svært nybygg i tre etasjer med skilt på gresk. Bygget huser en skole, et helsesenter og et museum med søyler i jonisk stil. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal