Forkledd samfunnssatire

Fra sin beskjedne fødsel på 1800-tallet har fribryting blitt en form for «sportsunderholdning», som trekker et stort publikum. Med sine iscenesatte slåsskamper er den også i ferd med å bli en samfunnskommentator, i nært slektskap til europeisk samfunnssatire.

26. mai 2008 i Denver, Colorado: En middelaldrende atletisk mann med utseende som en bjørnetemmer inntar scenen iført billig dress og skjorte som strammer i halsen. Tusenvis av tilskuere piper. Bak ham spyr det kraftige lydanlegget ut grøtete rocketoner. Han mønstrer publikum med et nedlatende blikk og brøler med hes stemme: It’s all about the money!

Mannen vet hva han snakker om: Han er ingen ringere enn Vincent Kennedy McMahon, den styrtrike eieren av World Wrestling Entertainment (WWE), det største wrestlingselskapet i USA. McMahon har en personlig formue på over 500 millioner dollar og styrer et underholdningsimperium som får fem–seks millioner amerikanere til å benke seg foran tv-skjermen for å se «Monday Night Raw». Dette showet trekker jevnlig 10–20 000 publikummere til arenaer i USA (70–80 000 på de største arrangementene) og sendes på 43 tv-kanaler verden over. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal