FIFAs kroniske korrupsjon

11. juni braker et nytt verdensmesterskap løs. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ser ikke ut til å rammes nevneverdig av de økonomiske nedgangstidene. Forbundet flyter rett og slett over av penger som lederne velvillig og tradisjonen tro deler ut til venner, støttespillere, og ikke minst dem selv.

juni 2010

«Fotball-VM 2010 skal komme hele det afrikanske kontinent til gode. Programmet ’Vinne i Afrika med Afrika’ er et konkret uttrykk for denne målsettingen. Innen 2010 skal hvert eneste afrikanske fotballforbund få en kunstgressbane.» Dette løftet ble gitt av Joseph «Sepp» Blatter, president i det internasjonale fotballforbundet FIFA, nøyaktig ett år før mesterskapet, som går av stabelen i Sør-Afrika fra 11. juni til 11. juli. En sjenerøsitet som kan virke litt stakkarslig i et land som forsatt er sterkt preget av apartheidtidens sosiale segregering. Særlig siden fyldige FIFA ikke akkurat mangler klingende mynt – i så liten grad at det virker som den internasjonale finanskrisen ikke har hatt noen innvirkning på verdens rikeste idrettsorganisasjon.

106 år gamle FIFA hadde i 2009 et overskudd på 147 millioner euro og egenkapitalen økte til komfortable 795 millioner euro. «Utsiktene er riktig så gode,» sier organisasjonens fornøyde økonomidirektør, Julio Grondona. «VM 2014 er allerede veldig ettertraktet. I tillegg til de seks samarbeidspartnerne FIFA allerede har kontrakt med, har vi nå inngått de første avtalene med nasjonale og internasjonale sponsorer. I en tid preget av stor økonomisk usikkerhet utpeker vårt mesterskap seg som en sikker investering. Fotball-VM forener ingredienser som spenning, underholdning og idrett på høyt nivå, og er dermed en ideell arena for merkevareprodusenter.» Slik sett er fotball-VM i 2010 «et perfekt springbrett til det afrikanske markedet, slik VM i 1994 var det på det amerikanske markedet og VM i 2002 på det asiatiske markedet,» mener sosiologen Patrick Vassort, som har spesialisert seg på forholdet mellom fotball og politikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal