FIFAs kroniske korrupsjon

11. juni braker et nytt verdensmesterskap løs. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ser ikke ut til å rammes nevneverdig av de økonomiske nedgangstidene. Forbundet flyter rett og slett over av penger som lederne velvillig og tradisjonen tro deler ut til venner, støttespillere, og ikke minst dem selv.

«Fotball-VM 2010 skal komme hele det afrikanske kontinent til gode. Programmet ’Vinne i Afrika med Afrika’ er et konkret uttrykk for denne målsettingen. Innen 2010 skal hvert eneste afrikanske fotballforbund få en kunstgressbane.»[ref]Le Figaro, Paris, 11. juni 2009.[/ref] Dette løftet ble gitt av Joseph «Sepp» Blatter, president i det internasjonale fotballforbundet FIFA, nøyaktig ett år før mesterskapet, som går av stabelen i Sør-Afrika fra 11. juni til 11. juli. En sjenerøsitet som kan virke litt stakkarslig i et land som forsatt er sterkt preget av apartheidtidens sosiale segregering. Særlig siden fyldige FIFA ikke akkurat mangler klingende mynt – i så liten grad at det virker som den internasjonale finanskrisen ikke har hatt noen innvirkning på verdens rikeste idrettsorganisasjon.

106 år gamle FIFA hadde i 2009 et overskudd på 147 millioner euro og egenkapitalen økte til komfortable 795 millioner euro. «Utsiktene er riktig så gode,» sier organisasjonens fornøyde økonomidirektør, Julio Grondona. «VM 2014 er allerede veldig ettertraktet. I tillegg til de seks samarbeidspartnerne FIFA allerede har kontrakt med,[ref]Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai, Sony, Visa.[/ref] har vi nå inngått de første avtalene med nasjonale og internasjonale sponsorer. I en tid preget av stor økonomisk usikkerhet utpeker vårt mesterskap seg som en sikker investering. Fotball-VM forener ingredienser som spenning, underholdning og idrett på høyt nivå, og er dermed en ideell arena for merkevareprodusenter.»[ref]FIFAs årsrapport, Zürich, 2009.[/ref] Slik sett er fotball-VM i 2010 «et perfekt springbrett til det afrikanske markedet, slik VM i 1994 var det på det amerikanske markedet og VM i 2002 på det asiatiske markedet,»[ref]VM i USA i 1994 var det første som ble arrangert utenfor Europa og Latin-Amerika. I 2002 ble fotball-VM holdt i Sør-Korea og Japan. Overs. anm.[/ref] mener sosiologen Patrick Vassort, som har spesialisert seg på forholdet mellom fotball og politikk.[ref]Se for eksempel Ronan David, Fabien Lebrun og Patrick Vassort, Footafric, coupe du monde, capitalisme et neocolonialisme (Fotball i Afrika, VM, kapitalisme og nykolonialisme), L?Echappée, Montreuil, 2010.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

En uke som dokumentarist i Port-au-Prince

Default thumbnail
Neste sak

Og Godard gjenskapte filmen

Andre saker om Sport

Default thumbnail

Best uten ball

Fotballindustrien i Sentral- og Øst-Europa var lenge organisert rundt yrkesforeninger, men nå

0 kr 0