«Vi er et demokrati. Punktum»

I begynnelsen av oktober drepte indonesisk politi fem påståtte terrorister på Sumatra. Drapene fikk større oppmerksomhet i internasjonale medier enn fjorårets valg der president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt. Med valget tok Indonesia nok et steg vekk fra islamismen, samtidig som det styrket landets historiske kompromiss mellom sekularisme og islam.

«Muslimer skal følge islamsk lov.» Disse fem ordene var nær ved å gjøre Indonesia til en islamistisk republikk. De var med i utkastet til grunnlov for den nye staten Indonesia, men ble fjernet i siste øyeblikk 18. august 1945. Dermed ble staten heller underlagt Pancasila, de «fem prinsip-pene» – troen på én gud, menneskelighet, nasjonalt samhold, representativt demokrati og sosial rettferdighet – et historisk kompromiss mellom sekularisme og islam.

«Indonesia er sete for en moderat, smilende islam,» sier Shafi Anwar, direktøren ved Internasjonalt senter for islam og pluralisme (ICIP) i Jakarta. «Men med radikaliseringen og den konservative bølgen etter 11. september 2001, og bombeattentatene på Bali i 2002, ble vi plutselig foraktet. Min oppgave er å forklare at demokrati er forenlig med islam.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Nordpolens tiltrekningskraft

Neste sak

Valgsuksess med bismak

Mer Indonesia

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

0 kr 0