«Vi er et demokrati. Punktum»

I begynnelsen av oktober drepte indonesisk politi fem påståtte terrorister på Sumatra. Drapene fikk større oppmerksomhet i internasjonale medier enn fjorårets valg der president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt. Med valget tok Indonesia nok et steg vekk fra islamismen, samtidig som det styrket landets historiske kompromiss mellom sekularisme og islam.

«Muslimer skal følge islamsk lov.» Disse fem ordene var nær ved å gjøre Indonesia til en islamistisk republikk. De var med i utkastet til grunnlov for den nye staten Indonesia, men ble fjernet i siste øyeblikk 18. august 1945. Dermed ble staten heller underlagt Pancasila, de «fem prinsip-pene» – troen på én gud, menneskelighet, nasjonalt samhold, representativt demokrati og sosial rettferdighet – et historisk kompromiss mellom sekularisme og islam.

«Indonesia er sete for en moderat, smilende islam,» sier Shafi Anwar, direktøren ved Internasjonalt senter for islam og pluralisme (ICIP) i Jakarta. «Men med radikaliseringen og den konservative bølgen etter 11. september 2001, og bombeattentatene på Bali i 2002, ble vi plutselig foraktet. Min oppgave er å forklare at demokrati er forenlig med islam.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0