Brusdiplomatiet

I 1997 innførte USA boikott av alle varer fra Sudan, med ett unntak: gummi arabikum. Naturgummien er en essensiell råvare for den amerikanske livsstilens ypperste symbol, Coca-Cola. Derfor overser amerikanske politikere glatt at handelen kan ha finansiert både Al-Qaida og krigen i Darfur, der de store gummiplantasjene befinner seg.

april 2011

New York. På hjørnet av Hanover Square og Pearl Street, midt på Manhattan, ligger et gammelt handelshus som er omgjort til forretningsklubb: India House. I salongene i første etasje, der det tidligere ble forhandlet om eksotiske varer fra India, er det nå en eksklusiv restaurant. Men ånden fra fordums grossister sitter fortsatt i veggene. Utenfor spotlysene og samtalene, som et sendebud fra disse antikvariske transaksjonene, troner et kuriosakabinett i edeltre. Kommoden har et trettitalls skuffer fulle av råvarene som den amerikanske økonomien ikke klarer seg uten. I den ellevte skuffen, som er avsatt til ulike typer harpiks, ligger det en haug med fine korn som bærer merkelappen «arabisk gummi».

Et lite stykke unna, på hjørnet av 14th Street med adressen 4 Union Square South, ligger det en filial av den økologiske matvarekjeden Whole Food. Her fyller kundene, uten å være klar over det, handlekurvene sine med enorme mengder av denne gummien fra sevjen til akasietreet. Hadde det ikke vært for dette emulgeringsmiddelet (også kjent som E 414) hadde «det svarte fargestoffet i Coca-Cola steget opp til overflaten i flasken», forklarer Frédéric Alland, direktør for gummi-importøren Alland & Robert. «Vi kunne ikke ha drukket kullsyreholdige drikker» og heller ikke spist søtsaker eller medikamenter der gummien holder glasuren på plass. Vi kunne heller ikke ha spist yoghurter der gummien sørger for den tykke konsistensen. For ikke å snakke om vin, der den demper tanninene, eller aviser, der den binder blekket til papiret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal