Grønne bønner og blå reformer

Befolkningen på Cuba visste at Fidel Castro hadde gitt presidentvervet til sin bror Raúl. 22. mars oppdaget de at broren også hadde ledet kommunistpartiet i fem år. Kommunistpartiets første kongress på 14 år i slutten av april, ga løfter om reformer. Men det er usikkert hvilket samfunn reformene vil skape. Le Monde diplomatique har besøkt et Cuba i endring.

«Den største trusselen vi står overfor er ikke de amerikanske kanonene, det er de grønne bønnene. De som kubanerne ikke spiser.» Vi skriver 1994, og begivenheten er sjelden: Forsvarsminister Raúl Castro avslører at han er uenig med broren.[ref]Det finnes ikke noe ordrett referat fra diskusjonene, uenigheten er likevel bekreftet.[/ref] Fidel er imot å liberalisere landbruksmarkedene for å stimulere matvareproduksjonen. Etter at sovjetblokken brøt sammen, opplevde Cuba problemene med det lederne kaller «den spesielle perioden»: brutto nasjonalprodukt (BNP) har sunket med 35 prosent, USA har trappet opp boikotten, og folket har oppdaget hva underernæring er. Raúl Castro er ikke i tvil: «Dersom vi ikke forandrer på noe som helst, vil jeg ikke ha annet valg enn å kjøre ut tanksene». På slutten av året ble det tillatt med frie landbruksmarkeder.

16 år senere har lillebroren erstattet storebror som landets president,[ref]Fra 24. februar 2008, etter å ha vært konstituert som president siden 31. juli 2006 på grunn av brorens helseproblemer.[/ref] som mener øya «ennå ikke har kommet seg ut av den spesielle perioden».[ref]Fra en tale holdt 26. juli 2007.[/ref] I 2008 blir Cuba herjet av tre orkaner, som forårsaker ødeleggelser for 10 milliarder dollar, ca. 20 prosent av landets BNP. En fjerde «storm», den internasjonale finanskrisen, skader de mest dynamiske delene av økonomien (turisme og nikkelutvinning). Landet klarer ikke å betjene gjelden sin og bestemmer seg for å fryse verdiene til utenlandske investorer og begrense importen. Enda en gang truer bønnene: I 2009 synker landbruksproduksjonen med 7,3 prosent. Fra 2004 til 2010 øker andelen av matvarer fra utlandet fra 50 til 80 prosent. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Nyliberalisme til høyre og venstre

Default thumbnail
Neste sak

Med sveden kommer ærligheden

Andre saker om Cuba

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.