Revolusjonens rest

Mens SV har gått inn i regjering, har restene av AKP blitt hele venstresidens organer. Fire nylig utgitte bøker kaster nytt lys på den norske venstresidens nyere historie.

Da landsmøtet til Sosialistisk Folkeparti (SF) ble åpnet i Ingeniørenes Hus februar 1969, lå en ny publikasjon i store bunker i og utenfor møtelokalet. Klassekampen ble den kalt. Noen forbandt kanskje navnet med det tidligere organet til Arbeiderpartiets og senere NKPs ungdomsforbund, som gikk inn før krigen. Men Klassekampen anno 1969, med undertittelen «marxistisk-leninistisk arbeideravis», var noe helt nytt. 42 år senere er navnet i behold, mens dagens undertittel «venstresidas dagsavis» antyder en langt mindre sekterisk orientering.

Landsmøtet i 1969 endte med at Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF) brøt med SF, og tok navnet SUF(m-l). Forbundet skulle danne grunnlag for AKP(m-l), som ble stiftet i februar 1973. I stortingsvalget i 1969 mistet SF begge sine stortingsmandater, men partiet skulle komme sterkt tilbake under navnet Sosialistisk Valgforbund ved neste stortingsvalg, primært grunnet kampen mot norsk EF-medlemskap. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Tegneserieterapi

Default thumbnail
Neste sak

Digital føydalisme

Andre saker om Historie

1814 på nytt

Grunnloven og folkesuvereniteten. Jacob Aall var ikke bare sentral på Eidsvoll i 1814. Han er også

Vinens hemmelighet

Allerede i Antikken advarte Plinius den eldre om at globaliseringen var en trussel mot den gode

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.