En overbefolket planet?

Er vi for mange? Bør fødselsraten styres ut fra gitte mål? Seleksjon før fødselen? Oppfordre til fødsler uansett hvem foreldrene er og uansett deres evne til å oppdra barna? Har mennesket rett til å blande seg inn i naturens gang? Dette er spørsmål som har blitt stilt siden de organiserte statenes morgen.

juni 2011

Overbefolkningsspøkelset dukket opp igjen i 2008, på bakgrunn av en midlertidig nedgang i verdens matvarelagre og miljøødeleggelser. Ved første øyekast er tallene relativt skremmende: 218 000 nye munner å mette for hver dag som går, 80 millioner hvert år, nesten 7 milliarder mennesker, forbruksvekst. Jordas befolkning legger tilsynelatende stadig større press på planetens ressurser.

Frykt for overbefolkning er ikke noe nytt. Fire århundrer før vår tid, da verden bare talte 200 millioner mennesker, anbefalte Platon og Aristoteles en streng begrensning på antall fødsler. I denne forstand dreier ideen om overbefolkning seg mer om kultur enn tall. Helt siden Bibelens «vær fruktbare og bli mange» har «populasjonister» kranglet med tilhengere av befolkningskontroll. De første kaller overbefolkning en illusjon, de andre advarer mot konsekvensene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal