En overbefolket planet?

Er vi for mange? Bør fødselsraten styres ut fra gitte mål? Seleksjon før fødselen? Oppfordre til fødsler uansett hvem foreldrene er og uansett deres evne til å oppdra barna? Har mennesket rett til å blande seg inn i naturens gang? Dette er spørsmål som har blitt stilt siden de organiserte statenes morgen.

Overbefolkningsspøkelset dukket opp igjen i 2008, på bakgrunn av en midlertidig nedgang i verdens matvarelagre og miljøødeleggelser. Ved første øyekast er tallene relativt skremmende: 218 000 nye munner å mette for hver dag som går, 80 millioner hvert år, nesten 7 milliarder mennesker, forbruksvekst. Jordas befolkning legger tilsynelatende stadig større press på planetens ressurser.

Frykt for overbefolkning er ikke noe nytt. Fire århundrer før vår tid, da verden bare talte 200 millioner mennesker, anbefalte Platon og Aristoteles en streng begrensning på antall fødsler. I denne forstand dreier ideen om overbefolkning seg mer om kultur enn tall. Helt siden Bibelens «vær fruktbare og bli mange» har «populasjonister» kranglet med tilhengere av befolkningskontroll. De første kaller overbefolkning en illusjon, de andre advarer mot konsekvensene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Russland på vei mot avfolking

Default thumbnail
Neste sak

Kina eldes

Andre saker om Demografi

Tysk eldreeksport

Når befolkningen eldes og helsevesenet svikter, tyr tyske familier til utlandet. Thailand og Øst-Europa tilbyr pleie

En fet planet

Ifølge en utbredt fordom, som velvillig spres av næringsmiddelindustrien, er overvektige selv ansvarlige for sin tilstand,

Russland på vei mot avfolking

Få fødsler, store dødstall, innvandrerfiendtlighet. Russlands demografiske resesjon ble på ny bekreftet i folketellingen i 2010.

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.