Quo vadis, Pakistan?

BIN LADENS DØD har fått uventede konsekvenser i Pakistan og Afghanistan. Den amerikanske aksjonen avslørte både det pakistanske militærets famlende makt og hvor fastlåst USA er i Afghanistan. Og i bakgrunnen lurer India og Kina, som gjerne vil utnytte det kantrede forholdet mellom USA og Pakistan.

Den amerikanske aksjonen som ble gjennomført natta til 2. mai 2011 har avslørt deler av skyggekrigen mellom de amerikanske og pakistanske etterretningstjenestene. Men ikke alle hemmelighetene er røpet.

I 2004 innlemmet Bush-administrasjonen Pakistan i den privilegerte kategorien «USAs viktigste allierte utenfor NATO», en klubb med færre enn femten medlemmer (deriblant Australia, Israel og Japan). Sju år senere er det grunn til å spørre hvordan det står til med forholdet mellom USA og Pakistan, etter at Osama bin Laden ble drept like ved landets viktigste militærakademi i garnisonsbyen Abbottabad. I samme by hadde hærsjef Ashfaq Parvez Kayani en uke tidligere slått fast overfor de nyeste rekruttene at de hadde «knekt nakken på terroristene». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Arabisk vår i Palestina

Neste sak

Den bodfærdige dommer

Mer Asia

Japanske byråkrater jobber seg til døde

Byråkratene i Japans departementer er unntatt alle arbeidsmiljølover og jobber opptil tre hundre timer overtid i måneden. Mange forlater nå departementene i frykt for karoshi, «død av overarbeid». Det truer med å felle hele statsforvaltningen.

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Myanmar mobiliserer mot militæret

Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Indisk bondeopprør mot landbrukskutt

I midten av september fikk den indiske regjeringen vedtatt en brutal avregulering av det offentlige mat- og landbrukssystemet. Det har utløst en enorm protestbølge over hele landet.

0 kr 0