Quo vadis, Pakistan?

BIN LADENS DØD har fått uventede konsekvenser i Pakistan og Afghanistan. Den amerikanske aksjonen avslørte både det pakistanske militærets famlende makt og hvor fastlåst USA er i Afghanistan. Og i bakgrunnen lurer India og Kina, som gjerne vil utnytte det kantrede forholdet mellom USA og Pakistan.

juni 2011

Den amerikanske aksjonen som ble gjennomført natta til 2. mai 2011 har avslørt deler av skyggekrigen mellom de amerikanske og pakistanske etterretningstjenestene. Men ikke alle hemmelighetene er røpet.

I 2004 innlemmet Bush-administrasjonen Pakistan i den privilegerte kategorien «USAs viktigste allierte utenfor NATO», en klubb med færre enn femten medlemmer (deriblant Australia, Israel og Japan). Sju år senere er det grunn til å spørre hvordan det står til med forholdet mellom USA og Pakistan, etter at Osama bin Laden ble drept like ved landets viktigste militærakademi i garnisonsbyen Abbottabad. I samme by hadde hærsjef Ashfaq Parvez Kayani en uke tidligere slått fast overfor de nyeste rekruttene at de hadde «knekt nakken på terroristene».1 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal