Quo vadis, Pakistan?

BIN LADENS DØD har fått uventede konsekvenser i Pakistan og Afghanistan. Den amerikanske aksjonen avslørte både det pakistanske militærets famlende makt og hvor fastlåst USA er i Afghanistan. Og i bakgrunnen lurer India og Kina, som gjerne vil utnytte det kantrede forholdet mellom USA og Pakistan.

Den amerikanske aksjonen som ble gjennomført natta til 2. mai 2011 har avslørt deler av skyggekrigen mellom de amerikanske og pakistanske etterretningstjenestene. Men ikke alle hemmelighetene er røpet.

I 2004 innlemmet Bush-administrasjonen Pakistan i den privilegerte kategorien «USAs viktigste allierte utenfor NATO», en klubb med færre enn femten medlemmer (deriblant Australia, Israel og Japan). Sju år senere er det grunn til å spørre hvordan det står til med forholdet mellom USA og Pakistan, etter at Osama bin Laden ble drept like ved landets viktigste militærakademi i garnisonsbyen Abbottabad. I samme by hadde hærsjef Ashfaq Parvez Kayani en uke tidligere slått fast overfor de nyeste rekruttene at de hadde «knekt nakken på terroristene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Arabisk vår i Palestina

Default thumbnail
Neste sak

Den bodfærdige dommer

Andre saker om Asia

Japans skyldkompleks

Siden den økonomiske krisen på 1990-tallet har likhet og solidaritet gradvis måttet vike plassen for jiko

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.