Cool Korea og myk makt

Sør-Koreas teknologidrevne populærkultur ble en stor inntektskilde da den ble et globalt fenomen på 90-tallet. De siste årene har også landets politiske leder omfavnet «den koreanske bølgen» for å øke sin innflytelse i verden.

USA og Kina leker med ilden

Nancy Pelosis besøk i Taiwan antyder at USA er i ferd med å bevege seg bort fra prinsippet om «strategisk tvetydighet». Samtidig trapper Kina opp sine militærøvelser rundt Taiwan. Hvis kursen ikke endres, er faren for krig overhengende.

Wuhan, to år senere

Våren 2020 publiserte forfatteren Fang Fang en rekke tekster på nett om livet i den nedstengte byen Wuhan. Da tekstene ble utgitt på engelsk, ble hun en persona non grata i hjemlandet. Her er hennes beretning om livet i Wuhan i dag og hennes egen skjebne.

Sammenbrudd på Sri Lanka

I flere uker har det engang så rike Sri Lanka slitt med mangel på mat og medisiner og stigende drivstoffpriser. FN advarer nå om en humanitær katastrofe, mens innbyggerne protesterer mot Rajapaksa-familien som sitter med makten.

Yakuzaenes fall

Strengere lover mot organisert kriminalitet har skrumpet inn den japanske mafiaens inntektskilder, men samtidig gjort veien tilbake til samfunnet vanskeligere for yakuzaer som vil bort fra den kriminelle løpebanen.

/

Kinas vaklende balansegang

Putins krig har kommet ubeleilig for Xi Jinping, bare noen måneder før kommunistpartiets partikongress etter all sannsynlighet vil gi ham en tredje periode som landets leder. Han virker lite interessert i å ofre sine store geopolitiske prosjekter for Putin.

Hammer, sigd og nikab

Mens muslimene blir stadig mer forfulgt i et India styrt av hindufundamentalisten Narendra Modi, har de blitt synligere i det offentlige rom i den kommuniststyrte delstaten Kerala.

Boligkrise i Sør-Korea

9. mars skal sørkoreanerne velge etterfølgeren til president Moon Jae-in. Hans fem år som landets leder har vært preget av forsøkene på å bedre forholdet til Nord-Korea. Men valgkampen har handlet mest om skyhøye boligpriser og en urovekkende gjeldsvekst.

/

Kinas fabrikk-pønkere

Subkulturen shamate ble raskt et nasjonalt fenomen i Kina etter årtusenskiftet, men også latterliggjort og marginalisert. Hvorfor vekket disse ungdommene så mye hat? Filmskaperen Li Yifan, som har laget en dokumentar om dem, gir noen svar.

Borgerlønnskandidaten

Lee Jae-myung vil gi alle sørkoreanere en grunninntekt. Selv om han eksperimenterte med en lignende ordning som provinsguvernør, er forslaget overraskende i et samfunn som tradisjonelt har vært negativ til velferdsstaten.

Gryende oppgjør med sexismen i Japan

Det liberaldemokratiske partiets seier i parlamentsvalget i oktober ble et nederlag for kvinnekampen, med en enda lavere kvinneandel i parlamentet. MeToo har skapt en feministisk oppvåkning, men den har fortsatt ikke nådd arbeidslivet og de politiske institusjonene.

1 2 3 12