Atomkartet etter Fukushima

Atomkraft representerer et håp om billig og ren strøm i store mengder, for den industrialiserte verdens umettelige appetitt. I veien for dette håpet står den potensielle risikoen, som driver opp kostnadene i Europa, i den grad at markedsøkonomi og atomkraft virker uforenlig. Mens planøkonomien i Asia stormer fram som de nye stormaktene innen atomkraft.

Etter et tiår med stagnasjon kom atomkraftindustrien styrket ut av klimatoppmøtet i København i desember 2009. Tilhengerne snakket sågar om en renessanse, før katastrofen i japanske Fukushima satte en brå stopper for dette. Mange land har annonsert at de utsetter sine prosjekter. De tidligere iherdige atomkraftforkjemperne Tyskland og Sveits har bestemt seg for å gradvis avvikle sine atomkraftverk. Og Italia har lagt byggingen av sine første atomkraftverk på is. Planeten virker å være todelt i synet på atomkraft: I de utviklede landene står den i stampe, mens utviklingsland som har stor kontroll over sin egen energipolitikk og økonomiske ressurser, beveger seg i retning atomkraft, og åpner dermed nye markedet for vestlig industri.

Atomstormakten Frankrike, hvor hele 75 prosent av strømproduksjonen kommer fra atomkraft, innviet sitt første andregenerasjonskraftverk i 1977 i Fessenheim (Haut-Rhin). På denne tiden var landet opptatt av energiuavhengighet – oljekrisen i 1973 sto fortsatt friskt i minnet – og av landets atomteknologi, som lå an til å bli dominerende i verden. Under en internasjonal konferanse for en atomfri framtid i Salzburg samme år erklærte den amerikanske miljøverneren Amory Lovins at «atomkraft er en framtidsenergi som tilhører fortiden.» Dette slagordet har dukket opp igjen etter katastrofen i Fukushima, den alvorligste atomulykken siden en reaktor eksploderte i Tsjernobyl i 1986. Det er ikke lenger mulig å gjemme seg bak argumentet om industrielt forfall i et falleferdig Sovjetunionen, ettersom Japan er et av verdens mest avanserte teknologiske samfunn. De politiske reaksjonene etter jordskjelvet 11. mars rokker ved atomindustrienes fundamenter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0