Økonomi Gjeldsopprøret

Britene våkner

Nye uformelle allianser mellom fagforeninger, studenter og lokale interessegrupper har skapt effektive protester mot den britiske regjeringens drakoniske sparetiltak og sosiale ulikheter.

Posted on

Over store deler av Europa protesteres det mot skjeve sparetiltak, også i Storbritannia. Siden høsten 2010 har en overraskende stor og intens pro-testbølge også rystet landet. Da regjeringen i november 2010 annonserte en betydelig økning av skolepengene på universitetene, strømmet studentene ut i gatene. Disse demonstrasjonene ble et preludium til enda større protester mot den nye regjeringens sparetiltak.

Til grunn for sinnet ligger spareplanen til regjeringskoalisjonen mellom de konservative og de liberale, som kom til makten i mai 2010. Planen innebærer kutt i nesten alle offentlige budsjettposter på over 80 milliarder pund innen 2014–2015, en amputasjon på litt over 12 prosent. Budsjettet for sosiale ytelser vil bli redusert med 18 milliarder pund, mens de offentlige tjenestene vil få 36 milliarder mindre å rutte med. Disse drastiske innstramningene akkompagneres av en svak skatteøkning, med unntak av en økning av merverdiavgiften fra 17,5 til 20 prosent – en åpenlyst regressiv kombinasjon. «Å leve på staten er ikke lenger et alternativ,» sa finansminister George Osborne i september 2010. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen