Da USA nølte med å anerkjenne Israel

En enestående historisk vending. I 1948 var Washington bekymret for en israelsk selvstendighetserklæring, for at den skulle føre til antivestlige reaksjoner i de oljerike araberlandene og skade amerikanske interesser.

Skal vi tro de offisielle erklæringene fra Washington og Tel Aviv sommeren 2011 er ingenting viktigere enn å avverge at Palestina blir anerkjent som en stat av FNs generalforsamling. Kontrasten til opprettelsen av staten Israel i 1948 kunne ikke vært større.

På den tiden anså Washington en eventuell israelsk selvstendighetserklæring som en trussel mot USAs interesser. I 1948 uttrykte utenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og CIA bekymring for et slikt utfall. Mot dette synet sto president Henry Trumans juridiske rådgiver, Clark Clifford, som gikk sterkt inn for at USA skulle innse at israelsk selvstendighet var i tråd med amerikanske interesser. Clifford loset selvstendighetsforslaget gjennom Det hvite hus med å insistere på at den jødiske staten allerede eksisterte og at alt som gjensto var å anerkjenne den før Sovjetunionen gjorde det. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0