En kjærlighet til verden

To nye bøker om filosofen Hannah Arendt bryr seg ikke stort om å vise hvordan man kan få anvendt Arendt. Men hennes politiske tenkning om totalitarisme, pluralitet, frihet og revolusjon er fremdeles like aktuell i dag, 35 år etter hennes død.

Et par nye bøker om den politiske filosofen Hannah Arendt reaktualiserer dette gamle spørsmålet, selve det å leve, spørsmålet om livets betydning.

Arendt spør «hva er et menneske?», slik Kant en gang også spurte «hva kan jeg vite?», «hva bør jeg gjøre?» og «hva kan jeg håpe på?». Arendt kommer som krisetenker etter hvert fram til at det dreier seg heller om «hvordan fortolker jeg?» – da vår tid for lengst har mistet leveregler fra gamle autoriteter, religion og tradisjon. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Militærindustrielt kompleks i fritt fall

Neste sak

Henry Fords utopi i Amazonas

Mer Filosofi

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter Sloterdijk skrevet en moderne historie om sjælens mutationer og mulige genkomst i en sekulariseret og artificiel maskinalder.

Skogens gåtefulle verden

Lever skogen? Hva føler trærne? I et århundre har miljøbekymringer gitt opphav til slike spørsmål i populærvitenskapelige bøker. Hvor leder denne tilnærmingen?

0 kr 0