Studentopprøret i Chile

Chile har lenge vært et nyliberalt fyrtårn i Latin-Amerika, men rystes nå av en stor studentbevegelse som krever politisk kursendring. Alt tyder på at et oppgjør med større deler av arven fra Pinochet er nært forestående.

Chilerne nyter våren. Ikke bare fordi september på den sørlige halvkule betyr knopper på trærne, et mildere drag i luften og forelskede par hånd i hånd mot en bakgrunn av snødekte fjelltopper. Siden begynnelsen av året har chilenerne nemlig forsøkt å kaste av seg den nyliberale vinterkappen i det få nøler med å kalle en «fredelig revolusjon».

Sentrum for våren ligger på plassen foran universitetet i hovedstaden Santiago. Hovedbygningen er dekket med bannere som krever «gratis kvalitetsutdanning». En rockegruppe lager innimellom litt liv på det brede fortauet og statuen av forfatteren, poeten og universitetsgrunnleggeren Andres Bello er tilsmurt med maling, slik statuen av Victor Hugo foran Sorbonne var det i 1968. Siden mai i år har studentbevegelsen vokst seg stadig større, og utløst en rekke streiker og demonstrasjoner over hele landet. 3. september var protestlederne til og med i direkte forhandlinger med president Sebastián Piñera (noe han inntil da kategorisk hadde avvist), uten at det resulterte i noe konkret. Dagen før mistet 21 mennesker livet i en flyulykke, deriblant den populære programlederen Felipe Camiroaga. Regjeringen erklærte to dagers landesorg, et dårlig utgangspunkt for politiske forhandlinger. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Jeg skriver som sommerfuglens vingeslag

Neste sak

Sisyfos i Latin-Amerika

Mer Chile

Chiles konstitusjonelle problemer

Etter store demonstrasjoner har den chilenske høyreregjeringen gått med på å endre grunnloven fra diktaturets tid. Men det som framstår som en seier for protestbevegelsen, kan vise seg å bli en triumf for høyresiden.

«Demokrati i landet, huset og senga»

Etter enorm mobilisering på 8. mars vokser en ny feministbølge i det konservative Chile, hvor skilsmisse først ble tillatt i 2004 og selvbestemt abort delvis avkriminalisert så sent som i 2017.

Skjær i merdene

Halvparten av fisken som spises i verden kommer nå fra oppdrett. Det tjener Norge og Chile stort på, men verken i de norske eller de patagoniske fjordene er oppdrettsindustrien et bærekraftig svar på overfiske og ødeleggelse av havressurser.

Supermarkedet ved verdens ende

Sydspissen av det amerikanske kontinentet tiltrekker seg reisende med drømmer om uberørte, fjerne steder ved verdens utkant. Midt i det åpne landskapet finner de et supermarked.

0 kr 0