Leder

Gjeldens makt

Relasjonen kreditor-debitor er med finanssektorens vekst blitt den sterkeste maktfaktoren i vårt samfunn. Men den er på ingen måte ny. Gjeld som maktmiddel har vært der siden tidenes morgen. Gjeldens historie er pengenes historie, for kreditten fantes lenge før kontantene.

Posted on

Den 17. desember 2010 satte den tunisiske gateselgeren Mohammed Bouazizi fyr på seg selv utenfor politistasjonen i Sidi Bouzid, som en desperat siste protest mot politiet som hadde konfiskert varene han hadde satt seg i dyp gjeld for å anskaffe. 22. desember tok Ramzi Al-Abbouidi sitt eget liv etter å ha pådratt seg stor gjeld i et mikrokreditt-program. Disse to hendelsene var med på å utløse den såkalte arabiske våren – opprør over hele Nord-Afrika og Midtøsten fra befolkninger som befant, og fortsatt befinner, seg i en håpløs økonomisk situasjon i regimer som på katastrofalt vis har kombinert politisk undertrykkelse med en nyliberal økonomisk politikk.

Selvmordsbølgen som ledet opp til opprøret var ikke symbolpolitikk, slik det ofte impliseres i vestlige medier, men desperate handlinger fra unge menn i bunnløs gjeld. Den konkrete erfaringen av gjeldens makt spredte seg i fjor for full kraft til Europa og Nord-Amerika, der en privat gjeldskrise har blitt forvandlet til en offentlig gjeldskrise, som truer med å oppløse disse samfunnene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver