Palestina

Gaza først

Eskaleringen i Gaza i mars viser problemene med status quo, og hvor feilslått den israelske strategien er.

Posted on

Gazastripen som autonom enhet oppsto etter krigen i 1948–1949, da et stort antall forviste palestinere flyktet dit. Israels statsminister David Ben–Gurion, visjonær som alltid, forsto umiddelbart risikoen ved en så sterk konsentrasjon av flyktninger nordvest for Negev-ørkenen. Sinai-ørkenen gjorde at flyktningene i Gaza ikke spredte seg utover et større område – som i nabolandene, med framveksten av flyktningleirer rundt Amman, Beirut og Damaskus. Gazastripen ble dermed en gigantisk flyktningleir, i det minste for to tredeler av befolkningen. Ben–Gurion forsøkte å absorbere problemet med tilbud om å annektere Gaza, men dette ble skrinlagt på Lausanne-konferansen i 1949. Landstripen ble en verkebyll på middelhavsfronten, et forsøksområde for skremselsraid og vilkårlig bombing.

Den israelske invasjonen under Suez-krisen i 1956 ble etterfulgt av blodig undertrykking, men Israel måtte trekke seg ut av Gaza etter internasjonalt press. Ben Gurion valgte da å sette sin lit til Egypts president Gamal Abdel Nasser, som effektivt sørget for ro i området fram til 1967. Israel okkuperte Gaza da seksdagerskrigen brøt ut samme år. Det handlet da i første rekke om å slå ned opprør fra en palestinsk gerilja med varierende grad av utholdenhet. Etter å ha slått brutalt ned på opprørerne valgte general Moshe Dayan å oppløse Gaza med en politikk med «åpne dører» (bevegelsesfrihet) til Israel og Vestbredden. Denne politikken bar frukter i to tiår. I 1993 bestemte statsminister Yitzhak Rabin seg både for å systematisere «sperringen» av området og å åpne for dialog med Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver