Skoleeksempelet Portugal

Portugal har ifølge Det internasjonale pengefondet en fordel Hellas ikke har, nemlig «politisk og sosial enighet». Men denne «harmonien» er mindre en beskrivelse av folkets holdning til sparetiltakene landet er påtvunget enn en konstatering av at landets elite er utdannet på samme handelshøyskole.

april 2012

«Jeg trenger bare å løfte telefonrøret for å få et møte med en minister, statsministeren eller presidenten,» skryter Ferreira Machado, rektor ved Universidade Nova de Lisboa, Portugals viktigste handelshøyskole. Den engasjerte, bebrillede mannen gir inntrykk av at han er i vinden. Professor Machado undervurderer åpenbart ikke sin institusjons innflytelse. I september 2011 ga en artikkel i Financial Times tyngde til påstandene hans: «Da Portugals gjeldskrise var på sitt høyeste, forsvant delegasjonen fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) som hadde reist til Lisboa for å forhandle fram en redningspakke til 78 milliarder euro, fra offentligheten. Tv- og radiojournalistene som hadde fulgt hvert deres skritt gjennom byen i flere dager […] innrømmet at de hadde mistet sporet og spekulerte om et mulig hemmelig møte.» Midt i valgkampen for det nært forestående parlamentsvalget ønsket portugiserne å finne ut hva den såkalte troikaen – EU, Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) – ville kreve av dem. «Faktisk hadde to tyskere og en danske forlatt hotellene sine tidlig på morgenen for en diskré frokost med framtredende medlemmer av økonomifakultetet ved Universidade Nova.» «De ønsket å høre hva vi hadde å si,» forteller professor Machado.

«Uavhengige synspunkter»
Med lange, skjeve korridorer og bare vegger, ligner Nova på et sterilt, nedlagt sykehus. Grupper av studenter med pensumbøker under armene svirrer rundt, som på et hvilket som helst annet universitet. Denne statsfinansierte institusjonen krever 900 euro i året for laveregradsstudenter, et ikke ubetydelig beløp i et land der minstelønna er knappe 485 euro i måneden. Studentmassen er da heller ikke utelukkende portugisisk: Studentene kommer fra 30 forskjellige land, tiltrukket av skolens internasjonale rangering. Londonbaserte Financial Times har plassert skolens masterprogram i finans blant verdens 30 beste. De som fullfører en europeisk MBA kan se fram til en lønn femten ganger høyere enn minstelønna. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal