Skoleeksempelet Portugal

Portugal har ifølge Det internasjonale pengefondet en fordel Hellas ikke har, nemlig «politisk og sosial enighet». Men denne «harmonien» er mindre en beskrivelse av folkets holdning til sparetiltakene landet er påtvunget enn en konstatering av at landets elite er utdannet på samme handelshøyskole.

«Jeg trenger bare å løfte telefonrøret for å få et møte med en minister, statsministeren eller presidenten,» skryter Ferreira Machado, rektor ved Universidade Nova de Lisboa, Portugals viktigste handelshøyskole. Den engasjerte, bebrillede mannen gir inntrykk av at han er i vinden. Professor Machado undervurderer åpenbart ikke sin institusjons innflytelse. I september 2011 ga en artikkel i Financial Times tyngde til påstandene hans: «Da Portugals gjeldskrise var på sitt høyeste, forsvant delegasjonen fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) som hadde reist til Lisboa for å forhandle fram en redningspakke til 78 milliarder euro, fra offentligheten. Tv- og radiojournalistene som hadde fulgt hvert deres skritt gjennom byen i flere dager «A degree of influence», Financial Times, London, 19. september 2011.[/ref] «De ønsket å høre hva vi hadde å si,» forteller professor Machado.

«Uavhengige synspunkter»
Med lange, skjeve korridorer og bare vegger, ligner Nova på et sterilt, nedlagt sykehus. Grupper av studenter med pensumbøker under armene svirrer rundt, som på et hvilket som helst annet universitet. Denne statsfinansierte institusjonen krever 900 euro i året for laveregradsstudenter, et ikke ubetydelig beløp i et land der minstelønna er knappe 485 euro i måneden. Studentmassen er da heller ikke utelukkende portugisisk: Studentene kommer fra 30 forskjellige land, tiltrukket av skolens internasjonale rangering. Londonbaserte Financial Times har plassert skolens masterprogram i finans blant verdens 30 beste. De som fullfører en europeisk MBA kan se fram til en lønn femten ganger høyere enn minstelønna. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Opmærksomhedens kunst

Default thumbnail
Neste sak

Liras øyne, Evas øyne

Andre saker om Økonomi

Oljeprisens framtid

USA har lenge overlatt ansvaret for å sikre en høy oljepris til Saudi-Arabia i bytte mot

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.