Deklasserte fra London til Santiago

Dagens unge fra middelklassen ser sitt håp om en bedre framtid knuses av arbeidsledighet og en sosial mobilitet som bare går nedover. Sinnet i okkuperingsbevegelsene verden over gjenspeiler et ubehag over en politisk orden som unndrar seg borgernes kontroll og et oligarki som stikker av med samfunnets verdier.

mai 2012

«Teltet mitt er der borte et sted, ved siden av teltet for tekniske tjenester, hvor vi jobber med internett, holder kontakt med de andre okkupasjonene, oppdaterer Facebook,» forteller Amir Imran som viser oss rundt. «Her er kjøkkenet, som serverer frokost, lunsj og middag. Og her er teltet for ’te og medfølelse’, med et piano og gratis kaffe og te!» Foran St. Paul-katedralen i hjertet av Londons City har det stått et titalls telt siden 15. oktober 2011.

Imran som har sovet her fra begynnelsen av, forlater leiren bare to ganger i uka for å gå på forelesninger. 24-åringen kom til den britiske hovedstaden noen måneder i forveien for å fullføre journalistutdanningen sin. Han kommer fra Malaysia, hvor «det finnes en drakonisk lov som gjør at alle som mistenkes for å forstyrre harmonien og den offentlige orden kan arresteres. Jeg deltok der i demonstrasjoner for friheten til å demonstrere. Vi måtte ha tillatelse til å demonstrere. Her er det enklere.» Det var naturlig for ham å slå seg sammen med aktivistene i «Occupy the London Stock Exchange». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal