Finanskapitalens ansikter

Europeiske sosialister snakker ofte krast om «finansen» som en ubestridt hersker som må temmes. Men hva og hvem snakker de om? Det kroppsløse «markedet» skygger over de som tjener på krisen og den brutale sparepolitikken. Finanskapitalen har et ansikt.

Den tidligere sosialisten og bankmannen Jean Peyrelevade forklarte i 2005 at «det er ikke lenger mulig å gripe kapitalisten direkte»: «Hvem skal man bryte med hvis man vil bryte med kapitalismen? Hvilke institusjoner skal man angripe for å gjøre slutt på diktaturet til det flytende, globale og anonyme markedet?» Han konkluderte med at «Marx er maktesløs i mangel av en identifiserbar fiende».

Det er ikke overraskende at en representant for storfinansen (direktør for Banca Leonardo France og styremedlem i Bouygues-konsernet) benekter at det finnes et oligarki. Mer underlig er det at de dominerende mediene videreformidler dette bildet av en kroppsløs, avpolitisert pengemakt. Pressedekningen av Mario Montis utnevnelse til italiensk statsminister er et godt eksempel: De snakker om «teknokrater» og «eksperter» når det i virkeligheten dreier seg om en regjering bestående av bankfolk. På enkelte nettaviser kan vi også lese at «kjente skikkelser fra sivilsamfunnet» tar kommandoen.2 (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Deklasserte fra London til Santiago

Neste sak

USAs afrikanske leiesoldater

Mer Økonomi

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

0 kr 0