USAs afrikanske leiesoldater

Da USA satte i gang «krigen mot terror» og måtte sende stadig flere soldater til Irak og Afghanistan, fikk de et problem: finne nok soldater. Den gjengse amerikaner var ikke særlig lysten på å dø for fedrelandet. Dermed måtte hæren hente inn utlendinger. De private sikkerhetsselskapene rekrutterte afrikanere for Pentagon, som de kunne bruke og kaste.

mai 2012

Jeg forsto med en gang at jeg hadde begått den største feilen i mitt liv. Men det var for seint. Jeg hadde skrevet under for et år. Jeg måtte oppføre meg som en mann,» sukker «Bernard». Denne unge uganderen var inntil nylig en del av den usynlige hæren USA har rekruttert til krigene i Irak og Afghanistan. Da han syk reiste hjem til Uganda høsten 2011, så han ikke noe til de sosiale og helsemessige rettighetene han var lovet i kontrakten.

Mens deres hvite kolleger – amerikanere, israelere, sørafrikanere, briter, franskmenn og serbere, ansatt av selskaper med kontrakter med Pentagon (transaksjoner for rundt 120 milliarder dollar siden 2003) – har fått godt betalt, ofte over 10 000 dollar i måneden, har third country nationals som «Bernard» erfart det motsatte, dårlig behandling og forakt for arbeidsrettigheter. Skadde har blitt sendt hjem uten å få hjelp eller støtte fra sine tidligere arbeidsgivere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal