USAs afrikanske leiesoldater

Da USA satte i gang «krigen mot terror» og måtte sende stadig flere soldater til Irak og Afghanistan, fikk de et problem: finne nok soldater. Den gjengse amerikaner var ikke særlig lysten på å dø for fedrelandet. Dermed måtte hæren hente inn utlendinger. De private sikkerhetsselskapene rekrutterte afrikanere for Pentagon, som de kunne bruke og kaste.

Jeg forsto med en gang at jeg hadde begått den største feilen i mitt liv. Men det var for seint. Jeg hadde skrevet under for et år. Jeg måtte oppføre meg som en mann,» sukker «Bernard». Denne unge uganderen var inntil nylig en del av den usynlige hæren USA har rekruttert til krigene i Irak og Afghanistan. Da han syk reiste hjem til Uganda høsten 2011, så han ikke noe til de sosiale og helsemessige rettighetene han var lovet i kontrakten.

Mens deres hvite kolleger – amerikanere, israelere, sørafrikanere, briter, franskmenn og serbere, ansatt av selskaper med kontrakter med Pentagon (transaksjoner for rundt 120 milliarder dollar siden 2003) – har fått godt betalt, ofte over 10 000 dollar i måneden, har third country nationals som «Bernard» erfart det motsatte, dårlig behandling og forakt for arbeidsrettigheter. Skadde har blitt sendt hjem uten å få hjelp eller støtte fra sine tidligere arbeidsgivere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Finanskapitalens ansikter

Neste sak

Gatelangs i Jerusalem

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0