Global indignasjon

Mens en fjerdedel av spanjolene i yrkesaktiv alder er arbeidsledige, tok flere tusen spanjoler til gatene 15. mai for å feire ettårsdagen til indignados-bevegelsen. Hvem er disse demonstrantene som i Spania, England, USA og Chile hever stemmen mot et urettferdig system?

På Broadway nr. 50, noen steinkast fra Wall Street, står det en skyskraper, som det finnes så mange av sør på Manhattan. Denne prestisjetunge adressen huser investeringsselskaper og forretningsadvokater. I et par måneder har noen nye naboer i tolvte etasje endret stemningen i bygget.

«Etternavn, fornavn, formål med besøket?» Den unge skjeggete mannen i t-skjorte spør meg uten å løfte øynene opp fra datamaskinen. Resepsjonisten for Occupy Wall Streets kontorer sitter hele dagen bak et bord og registrerer de mange som kommer og går. Gjester må bære et nummerert skilt med påskriften «The Occupied Office». Skiltet lyver: De har lov til å være her. I slutten av oktober 2011 stilte en sjenerøs anonym giver lokalene til disposisjon for bevegelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0